In bijna alle provincies daalde aantal banen in vier jaar

Dat het saldo in Noord-Holland positief is, komt vooral door de goede resultaten van vorig jaar.

Foto Roos Koole / ANP

Het aantal banen voor werknemers is in de vier jaar tot eind 2014 in bijna alle provincies gedaald. Alleen in Noord-Holland steeg in die periode de werkgelegenheid voor werknemers, blijkt uit cijfers die het CBS dinsdagochtend heeft gepubliceerd.

Dat het saldo in Noord-Holland positief is, komt overigens vooral door de goede resultaten van vorig jaar. In Zuid-Holland was de teruggang sinds 2010 in absolute zin het grootst: er verdwenen 63.155 banen. Maar de provincie Friesland verliest naar verhouding het meest, namelijk 6,5 procent.

Positieve signalen uit mkb

Over heel Nederland genomen verdwenen in vier jaar tijd 153.000 banen. Dit was ondanks een klein herstel in alle provincies behalve Friesland in 2014. De verbetering gold voor de gehele arbeidsmarkt, dus ook voor uitzendkrachten en zelfstandigen. In het aantal vacatures zit al ruim een jaar een stijgende lijn. In het derde kwartaal waren er volgens het CBS ruim 132.000. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er nog 113.000.

Uit andere cijfers die het CBS dinsdagochtend vrijgaf blijkt dat ook het aantal vacatures bij de 1,5 miljoen bedrijven in het midden- en kleinbedrijf (mkb) is gestegen. Aan het eind van het derde kwartaal stonden bijna 69.000 vacatures open, 12 procent meer dan een jaar eerder. Het dieptepunt in het mkb werd in 2013 bereikt. Toen werden er zo’n oningevulde 46.000 vacatures geteld.

    • Laura Klompenhouwer