Hoe ziet leven op Aarde eruit bij 3,5 graad opwarming?

Persbureau AFP laat in een animatie zien welke ingrijpende gevolgen een dergelijke klimaatverandering mogelijk hebben kan.

AFP

Op dit moment wordt op het klimaatoverleg in Parijs druk vergaderd over een strategie om de opwarming van de Aarde te beperken tot hooguit 2 graden aan het einde van deze eeuw. Hoewel sommige analisten optimistisch zijn, betwijfelen anderen of dit haalbaar is - zeker als grote vervuilers geen serieuze veranderingen doorvoeren.

Maar hoe zou het leven op Aarde eruit zien als de gemiddelde temperatuur tussen nu en 2100 maar liefst 3,5 graad zou stijgen? Het Franse persbureau AFP maakte een animatie waarin te zien is welke ingrijpende gevolgen een dergelijke klimaatverandering mogelijk hebben kan:

Verdwijnende sneeuw en eilanden

Een aantal zaken laat zich raden: doordat de temperaturen stijgen, smelten sneeuwtoppen en zullen skiresorts met natuursneeuw een stille dood sterven. Een aantal laaggelegen archipels - zoals Kiribati, Tuvalu en de Bahama’s - zal worden opgeslokt door de stijgende zeespiegel, net als Manhattan in New York.

Wijnliefhebbers zullen het in een dergelijk toekomstscenario mogelijk rustiger aan moeten doen. Door de opwarming van de Aarde neemt de suikerconcentratie in druiven toe, wat weer zal resulteren in hogere alcoholpercentages.

Reizen wordt er ook niet rustiger op. Doordat er meer stormen zullen plaatsvinden, krijgen meer vluchten te kampen met turbulentie. AFP voorspelt dan ook dat mensen van alternatieve en milieuvriendelijkere transportwijzen gebruik zullen maken.

IJskappen

AFP publiceerde op dezelfde dag een animatie over de gevolgen van het smelten van de poolkappen, waarin ook Nederland ter sprake komt: