Weer verzon The Sun scoop

Het verhaal zaterdag van The Sun leek Britse onderbuikgevoelens over illegale immigratie en chaotische controles aan de grenzen van de Europese Unie te bevestigen. Een verslaggever was – volgens hem zonder ook maar één keer zijn paspoort te moeten tonen – van Turkije naar Parijs gereisd. „Een vernietigende onthulling over Europa’s lakse grensbewaking”, kopte de tabloid. En: „Zes dagen naar terreur.”

Alleen lijkt het verhaal deels verzonnen. Kroatië zegt journalist Emile Ghessen wel degelijk te hebben gecontroleerd. De Kroatische minister van Binnenlandse Zaken, Ranko Ostojic, publiceerde zondag op zijn Facebook-pagina een scan van het paspoort van de Brit, met de mededeling dat hij „blij was dat de politie leugenaars betrapt”. „De grenspolitie noteerde dat Emile Pierre Ghessena (sic) om 14.10 uur op 23.11.2015 per spoor de grenscontrole Tovarnik overstak, en op 24.11 om 17.20 uur werd genoteerd dat hij Kroatië verliet op de luchthaven van Zagreb.”

De reportage en het hoofdcommentaar dat daarop inging zijn inmiddels van de website van The Sun verdwenen „in afwachting van een onderzoek”, zei een woordvoerder tegen The Independent. De tabloid benadrukt dat het niet om een vaste verslaggever, maar een freelance documentairemaker ging.

De controverse volgt twee weken nadat The Sun een record aantal klachten kreeg over een ander deels verzonnen verhaal. Toen kopte de tabloid op de voorpagina dat „1 op de 5 Britse moslims sympathie heeft voor IS”. Ook dat bleek niet waar: in de peiling was moslims gevraagd of zij konden meevoelen met diegenen die in Syrië (met óf tegen IS) gingen strijden. De krant liet bovendien na te vermelden dat het percentage onder niet-moslims even hoog was. The Times, eveneens eigendom van News UK, rectificeerde. The Sun nog niet.