Fusie Staatsloterij en De Lotto goedgekeurd

De ACM keurde de fusie goed omdat de organisaties in de praktijk nauwelijks concurrenten van elkaar zijn.

Een Staatslot en een Lotto-lot.
Een Staatslot en een Lotto-lot. Foto Koen van Weel / ANP

De Staatsloterij en De Lotto mogen fuseren. Dat heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) dinsdag na een uitgebreid onderzoek besloten.

De fusie werd goedgekeurd omdat de twee organisaties in de praktijk nauwelijks concurrenten van elkaar zijn. ACM-topman Chris Fonteijn zei in een persbericht:

“Het blijkt dat de Staatsloterij en De Lotto in de praktijk nauwelijks met elkaar concurreren, onder andere door de sterke regulering rond kansspelen. Uit ons onderzoek blijkt dat deze fusie slechts een beperkt effect heeft op de kansspelmarkt.”

Nog twee grote clubs over

Na de fusie zijn er nog twee grote spelers over op de loterijmarkt: de Goede Doelenloterij en de kersverse combinatie Staatsloterij-De Lotto. Laatstgenoemde organisatie heeft de Staatsloterij, het Miljoenenspel, de Lotto, Eurojackpot, Lucky Day, Toto en Krasloten onder zijn hoede. De twee organisatie hebben ruwweg de helft van de Nederlandse kansspelmarkt in handen.

Eerder nog afgekeurd

In 1999 keurde de Nederlandse Mededingingsautoriteit (de voorganger van de ACM) een vergelijkbare fusie juist af. Toen wilden de Staatsloterij, Lotto en BankGiroloterij samengaan en vond de mededingingsautoriteit dat ze een te groot marktaandeel zouden hebben waardoor “mededinging op significante wijze wordt belemmerd op de markt voor loterijen en lottospelen”. Volgens een ACM-woordvoerder is de marktpositie nu anders omdat er twee grote partijen overblijven die ongeveer allebei de helft van de markt in handen hebben.

Opvallend is dat de ACM het terugbrengen van drie naar twee grote loterijspelers rechtvaardigt met het feit dat uit onderzoek van de ACM blijkt dat consumenten nauwelijks overstappen tussen verschillende loterijen. Volgens de ACM hebben namelijk alle loterijspelen een “eigen spelersgroep”. Bovendien denkt de ACM dat er voldoende concurrentie op de kansspelmarkt wordt als die online legaal wordt. Vermoedelijk is dat in 2017 zover.

Een analyse van het ACM-besluit en -onderzoek is vooralsnog onmogelijk omdat het nog niet openbaar gemaakt is. Een woordvoerder zegt dat dit pas over ongeveer een week gebeurt nadat de Lotto en Staatsloterij hebben kunnen aangeven of er vertrouwelijke informatie in staat.

Kabinet voorstander van fusie

Het kabinet liet eerder weten een voorstander te zijn van het samengaan van de Staatsloterij en De Lotto. Volgens staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën, VVD) leidt een fusie tot “een positief financieel resultaat” en zou het fusiebedrijf meer inkomsten genereren “voor maatschappelijke doelen en de sport”. Daarnaast is Wiebes van mening dat de fusie past “binnen de doelstellingen van het kansspelbeleid”. Het kabinet heeft eerder aangegeven dat het de Staatsloterij op termijn wil verkopen.

In vergelijking met andere landen kent Nederland strenge wetgeving omtrent gokken. “Dat voorkomt dat er heel veel loterijen zijn die allemaal strijden om de gunst van dezelfde spelers”, aldus de ACM. Ook moeten de strenge regels voorkomen dat consumenten gokverslaafd worden.