Duits moederbedrijf van DE breidt koffie-imperium uit

De omzet van Keurig daalde. Foto AFP

Het moederbedrijf van Jacobs Douwe Egberts neemt een Amerikaanse koffiemachinefabrikant over. De Duitse investeringsmaatschappij JAB betaalt bijna 13 miljard euro voor Keurig Green Mountain, zo is gisteren bekendgemaakt.

JAB – voluit Joh. A. Benckiser – beheert onder leiding van Nederlander Bart Becht het vermogen van de schatrijke familie Reimann – één van de rijkste families van Europa. Sinds enkele jaren is het bedrijf bezig een koffie-imperium op te bouwen.

De Amerikaanse koffiemerken Caribou en Peet’s waren al in het bezit van JAB toen de investeerder in 2013 het Nederlandse koffie- en theebedrijf Douwe Egberts van de beurs haalde. Een jaar later werd DE samengevoegd met de koffieactiviteiten van het Amerikaanse Mondelez.

Het nieuwe bedrijf, dat de naam Jacobs Douwe Egberts kreeg, is na Nestlé het grootste koffiebedrijf ter wereld. De omzet van Jacobs Douwe Egberts (12.000 werknemers) is onbekend. Voor de samenvoeging haalde de koffietak van Mondelez een omzet van 2,9 miljard (in 2013), DE van 2,5 miljard euro.

Nu voegt JAB Keurig Green Mountain (6.000 werknemers) aan zijn portfolio toe. Volgens topman Becht is de overname „een grote stap voorwaarts in het creëren van een wereldwijd koffieconcern”. Het bedrijf uit Waterbury, Vermont, produceert koffiepads en koffiezetapparaten. Ook maakt het machines voor koude dranken. De omzet van Keurig is vorig jaar met 4 procent gedaald, als gevolg van een teruglopende vraag.

De beurskoers is het afgelopen jaar ingestort. Vorig jaar november noteerde het aandeel 157 dollar, vorige maand 40 dollar. Na het nieuws over de overname schoot de koers weer omhoog, naar bijna 89 dollar.

JAB betaalt 92 dollar per aandeel – 78 procent boven de slotkoers van afgelopen vrijdag. Coca-Cola, dat 10 procent van Keurig in handen heeft, steunt de overname. Keurig blijft zelfstandig, aldus de nieuwe eigenaar.