Donald Trump schokt met anti-moslimplan

Republikeinse presidentskandidaat wil alle moslims weren.

Dit was zeker niet de eerste keer dat Trump mensen shockeerde met zijn uitspraken. Foto Scott Audette/Reuters
Dit was zeker niet de eerste keer dat Trump mensen shockeerde met zijn uitspraken. Foto Scott Audette/Reuters

Het schokeffect werkte feilloos. Met zijn verklaring, maandag, dat de VS alle moslims de toegang tot het land moeten ontzeggen, provoceerde de Republikeins presidentskandidaat Donald Trump het hele land. Andere Republikeinse presidentskandidaten en religieuze vertegenwoordigers reageerden vol afwijzing. Trumps naam is op ieders lippen, zijn plaats bovenaan in de peilingen bestendigd.

Maandag deed Trump in een verklaring een oproep tot een „totale en complete stop op de binnenkomst van moslims in de Verenigde Staten”. Zo’n verbod zou volgens hem moeten duren „totdat de vertegenwoordigers van ons land hebben uitgevonden wat er aan de hand is”.

Op sociale media en bij een verkiezingsbijeenkomst in South Carolina betuigden aanhangers hun instemming. „Totdat we dit probleem in kaart hebben gebracht en begrijpen, net als de gevaarlijke dreiging die ervan uitgaat, kan ons land niet het slachtoffer zijn van gruwelijke aanvallen van mensen die alleen in jihad geloven en geen redelijkheid hebben of respect voor menselijk leven”, aldus Trump.

Trump deed zijn uitspraken in de nasleep van de schietpartij in San Bernardino, waar een geradicaliseerde Amerikaan van Pakistaanse afkomst en zijn vrouw vorige week 14 mensen doodschoten en 21 mensen verwondden. Met het oog op maximaal contrast deed Trump ze een dag nadat president Obama in een toespraak vanuit het Oval Office de bevolking juist had opgeroepen Amerikaanse moslims niet te discrimineren en te demoniseren. „Is dat alles? We hebben een nieuwe president nodig, en snel”, had Trump na afloop van Obama’s woorden getwitterd.

Maandagochtend was de miljardair achter Ted Cruz terechtgekomen in een lokale verkiezingspeiling in Iowa, waar 1 februari de eerste voorverkiezing wordt gehouden. Maar in een CNN-peiling later op de dag stond hij veilig bovenaan.

Wat daarbij hielp was dat Trumps uitspraak door het politiek en maatschappelijk establishment unaniem werd veroordeeld als onverenigbaar met Amerikaanse waarden. Andere Republikeinen noemden Trumps uitspraken „losgeslagen” (Jeb Bush) en „beledigend” (Marco Rubio). Ted Cruz, die met Jeb Bush pleitte voor het alleen toelaten van christelijke Syrische vluchtelingen, noemde het idee „niet mijn soort politiek”.

Ook religieuze leiders veroordeelden Trumps woorden. „Onze immigratiepolitiek baseren op religieuze vooroordelen en discriminatie maakt ons land niet opnieuw geweldig”, zei rabbijn Jack Moline, directeur van de religieuze dialooginstelling Interfaith Alliance, variërend op Trumps slogan ‘Make America Great Again’.

    • Maartje Somers