De wereld volgens Mark Zuckerberg

Je kunt tegenwoordig geen 45 miljard dollar meer weggeven zonder dat de wereld over je heen valt. Misschien was het dat zoetsappige pianoriedeltje onder het interview. Of die betekenisvolle tussenshots van een globe terwijl Mark Zuckerberg en zijn vrouw Priscilla Chan over het lot van de mensheid mijmerden.

 

 

I want to share a few more thoughts on the Chan Zuckerberg Initiative before I just start posting photos of me and Max for a while :)

Posted by Mark Zuckerberg on Friday, December 4, 2015

Twee ouders die een betere wereld willen creëren voor hun kind en Alle Kinderen op Aard’ (tussenshot wieg, fotolijst met pretecho) en daarom 99 procent van hun vermogen spenderen aan het goede doel. Het perfecte plaatje, het perfecte stel, de perfecte boodschap. En het is nog bijna kerst bovendien. De eerste publieke reactie was dus: Hosanna, wat een gulheid van de 31-jarige oprichter van Facebook! Dat is nog eens sharen.

De tweede reactie: wacht eens even… is dit geen promotiestunt? Een belastingtruc? Een manier om het Facebook-imperium van anderhalf miljard gebruikers uit te breiden?

Financiële constructie

Techbedrijven willen de wereld verbeteren. Ze verwachten weinig heil van kerk of staat. Ze dromen van een toekomst zonder ziekte, zonder geweld, maar wel met coole ruimtereizen.  Don’t be evil was lang Googles motto. Do good, is de manier waarop superfilantropen als Bill Gates en Mark Zuckerberg het aanpakken.

Als Steve Jobs de Messias was (hij gaf weinig om liefdadigheid maar verloste ons wel van de pc) dan wil Zuckerberg een mecenas zijn.

Hij creëert een financiële constructie die geld doneert aan ‘goede’ doelen, kan investeren in ‘goede’ bedrijven en ‘goede’ politici. Maar ook een waarbij winst mag worden gemaakt en geen belasting hoeft te worden afgedragen. Het Chan Zuckerberg Initiative wil ‘mensen verbinden’, ‘gemeenschappen bouwen’ en ‘internettoegang bieden’. Dat doet denken aan Internet.org, een initiatief waarmee Facebook internet wil verstrekken in arme landen. Internet met een Facebook-smaakje, dat wel.

Een wereld vol likes

Wat voor goeds heeft Facebook de wereld gebracht? Het werd voor anderhalf miljard mensen dé manier om je te uiten. Een gecontroleerde omgeving waar bijna iedereen zich keurig gedraagt omdat je er niet anoniem kunt zijn. Al is het een onrealistische wereld, toch biedt Facebook aangename zekerheden ten opzichte van het anonieme online domein waarin pedofielen, terroristen en cybercriminelen rondwaren: het Kwaad.

Ik denk dat de familie Zuckerberg voor hun dochter een Goede Wereld wil scheppen die op Facebook lijkt: positief en optimistisch, vol likes, wederzijdse aandacht en begrip. Het is te hopen dat hun dochter Max zich ook zo begripvol toont als ze hoort dat haar erfenis geen 45 miljard is, maar een magere 450 miljoen dollar.