Opinie

    • Sam de Voogt

De Thuiskok: Koken met calvados: forelrillettes

illustratie jet peters

Wij hebben Appelsientje, de Normandiërs hebben calvados. Gestookt van appels tot een alcoholpercentage van tussen de 40 en 45 procent wordt bereikt. Voor mij bestaat er geen fijnere digestief, maar de Fransen zelf drinken hem vaak tussen gangen van uitgebreide maaltijden door als een trou Normand, een Normandisch gat. De sterke alcoholische drank zou het mogelijk moeten maken nog meer te eten, omdat het een gat in de maag brandt. Dat is pas lang nadat dit gerecht op tafel is gekomen, dat ik zelf al bij de borrel zou serveren.

Verwarm de olie in een pan en bak hierin de filets aan weerszijden kort aan. Breng op smaak met zout en peper. Besprenkel de vis met calvados en witte wijn en laat 5 minuten zachtjes stoven. Haal dan met een schuimspaan de filets uit de pan en bewaar wat van het kostbare kooknat. Laat de vis afkoelen. Meng de boter met de forelfilets en de peterselie, prak alles fijn met een vork en voeg naar smaak nog wat kooknat van de vis toe. Doe het mengsel in een kommetje en laat minimaal 6 uur in de koelkast opstijven. Lekker op stokbrood of met roggebrood.

Sam de Voogt

    • Sam de Voogt