Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Belastingplan gered na akkoord coalitie met D66

Steun van oppositiepartij was nodig voor meerderheid Belastingplan in Eerste Kamer.

Het
Het Foto ANP / Martijn Beekman

De lastenverlichting van 5 miljard euro die het kabinet voor komend jaar had voorgesteld gaat toch door. Het Belastingplan 2016 is gered door een deal tussen de coalitie en D66, bevestigen bronnen aan NRC na berichtgeving van RTL Nieuws. Ook het CDA zou akkoord zijn.

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën, VVD) heeft er nu vertrouwen in dat het plan een meerderheid kan krijgen in de Eerste Kamer, meldt persbureau ANP. Volgens hem gaat de koopkracht dankzij het akkoord omhoog.

In de Tweede Kamer lukte het Wiebes niet om voldoende oppositiesteun te vinden om het Belastingplan 2016 in de senaat te laten slagen – naast VVD en PvdA stemde alleen het CDA stemde voor. Dat zou het kabinet een probleem opleveren in de Eerste Kamer, waar de coalitie 21 zetels heeft en het CDA 12. Voor een meerderheid waren er nog 5 nodig. Het kabinet zette vervolgens in op een akkoord met D66, meldde NRC vorige week al op basis van gesprekken met betrokkenen.

D66 steunde het plan in de Tweede Kamer niet, omdat het wilde dat het kabinet meer deed om banen te scheppen, het belastingstelsel te hervormen en voor vergroening te zorgen. De partij zou in de nieuwe afspraken op alledrie de terreinen tegemoet gekomen zijn, al is niet alles al in 2016 te realiseren. Het kabinet past het belastingplan nu aan middels een wetwijziging, een zogeheten novelle, die eerst door de Tweede Kamer besproken zal worden voordat het hele plan nog voor het eind van het jaar in de senaat behandeld moet worden.

Meeste wijzigingen lijken bescheiden

Er wordt 400 miljoen euro uit de oorspronkelijke plannen anders besteed, waardoor de lastenverlichting op arbeid iets lager uitpakt. De meeste wijzigingen lijken bescheiden. In 2017 gaat de kinderopvangtoeslag en de ouderenkorting omhoog. De arbeidskorting wordt langzamer afgebouwd dan gepland. In 2016 gaat de belastingvrije voet voor vermogens omhoog naar 24.500 en komt er een eenmalig fonds van 100 miljoen om gebouwen duurzamer te maken. Voor de lange termijn belooft het kabinet meer belastingen de decentraliseren, waardoor gemeenten meer ruimte krijgen om zelf belastingen te heffen en de belasting op arbeid verder omlaag kan.

De onderhandelingen over het belastingplan sleepten zich maanden voort en verliepen zeer moeizaam. Als er geen deal over het plan was gekomen, zou de lastenverlichting van 5 miljard niet zijn doorgegaan en was dit bedrag automatisch naar het verlagen van de staatsschuld gegaan.