Badkamerkartel bijt terug

In beroep gaan tegen Europese boetes wegens verboden prijsafspraken, kan lonen. Zie het lot van de boetes van in totaal 622 miljoen euro die de Europese Commissie in 2010 oplegde aan zeventien fabrikanten van badkamersanitair. Ze hadden tussen 1992 en 2004 een prijskartel opgezet voor kranen, douchewanden en keramische producten in België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland en Oostenrijk.

Veertien bedrijven maakten bezwaar bij het Gerecht van de EU. Daar sneuvelde meer dan eenderde (222 miljoen) van de boetesom. En als het aan advocaat-generaal Melchior Wathelet van het Europees Hof ligt, blijft het daar niet bij. Want van de vier bedrijven die in hoger beroep gingen, stelt hij voor alleen de boetes voor het Duitse Duravit (29,3 miljoen euro) en het eveneens Duitse Volleroy & Boch (71,5 miljoen euro) intact te laten. De boete voor het Duitse Keramag (50,6 miljoen) moet volgens Wathelet helemaal worden geschrapt wegens rammelend bewijs. En ten slotte concludeert hij dat de boete voor het Spaanse Roca Sanitario (38,3 miljoen) niet correct is berekend en opnieuw moet worden gedaan.

Als het Hof begin volgend jaar beslist over deze adviezen, is de kans dus groot dat de boetesom verder afneemt.