Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Man krijgt tien jaar cel voor drogeren homo’s

Hij bestal acht andere mannen daarnaast van hun pinpas en -code.

Foto Roos Koole/ANP

Een 43-jarige man uit Maassluis moet tien jaar de gevangenis in voor het drogeren en bestelen van drie homo’s en het bestelen van nog acht andere mannen, meldt persbureau ANP. Tegen hem was zestien jaar geëist, omdat de officier van justitie hem ook aanrekende dat een van de drie gedrogeerde mannen was overleden.

Een patholoog-anatoom opperde dat het slachtoffer, een Apeldoorner, door het toegediende scopolamine bewusteloos was geraakt en daardoor niet meer goed kon reageren toen zijn kussen zijn adem afsneed terwijl hij op zijn buik lag. Dit scenario is volgens de rechtbank zeer waarschijnlijk, maar niet honderd procent zeker, vandaar dat de dader een lagere gevangenisstraf heeft gekregen. Hij heeft altijd ontkend de slachtoffers te hebben gedrogeerd; volgens hem namen de mannen het middel voor seksueel genot, samen met hem.

De rechter heeft bij het oordeel onder meer laten meewegen dat de man een “zeer berekenende dader” en volledig toerekeningsvatbaar was. Hij is daarnaast op een “professionele en geraffineerde wijze” te werk gegaan, en hij was al eerder veroordeeld.

Afspraakjes

De man sprak via een homodatingwebsite af met zijn slachtoffers. Hij sprak met ze af en ontfutselde ze hun pincode, verwisselde hun pinpas en stal zo tienduizenden euro’s van hun rekeningen. Ook stal hij spullen van ze. De man die hem hierbij hielp, een 36-jarige man uit Holten, heeft drie jaar cel gekregen. Hij kreeg die straf niet alleen voor de hulp, maar ook omdat in zijn huis 50.000 xtc-pillen werden gevonden. Hij was bovendien al eens veroordeeld voor een opiumdelict, iets wat door de rechter werd meegenomen in de straf. Tegen de man uit Holten was vierenhalf jaar cel geëist.

Beide mannen moeten “hoge” schadevergoedingen aan hun slachtoffers betalen.