Boeken

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Emancipatie

Alle 16-jarige Zweden krijgen boek over feminisme cadeau

De gift is een initiatief van de Zweedse vrouwenlobby, een feministische organisatie, en de uitgever van de Zweedse vertaling van het boek. Men hoopt ermee de discussie over gender te stimuleren.

Chimamanda Ngozi Adichie
Chimamanda Ngozi Adichie Screenshot van Ted Talk, 2012

Alle Zweedse zestienjarigen krijgen het essay We Should All Be Feminists van schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie cadeau. De gift is een initiatief van Sveriges kvinnolobby (Zweedse vrouwenlobby), een feministische organisatie, en de uitgever van de Zweedse vertaling van het boek. Men hoopt ermee de discussie over gender te stimuleren. Dat schrijft The Guardian.

Ted Talk

Begin deze maand is Alla borda vara feminista in Zweden verschenen. Het 50 bladzijden omvattende werk is een uitvloeisel van een inmiddels meer dan twee miljoen maal bekeken Ted Talk die Adichie in 2012 hield en waarin ze zichzelf een ‘Happy feminist’ noemde.

Beter doen

De Nigeriaanse schrijft onder meer: “Mijn definitie van een feminist is die van een man of vrouw die zegt: ‘Ja, zoals de zaken nu staan is er een probleem met gender en daar moeten we iets aan doen.’ We moeten het beter doen, iedereen, mannen en vrouwen, moet het beter doen.” Het heersende concept van mannelijkheid vindt zij een kooi, waarin mannen en jongens wordt geleerd bang te zijn voor “angst, zwakte en kwetsbaarheid”.

Lara Berglund, voorzitter van de Zweedse vrouwenlobby noemt Alla borda vara feminista het boek het boek waarvan zij wilde dat al haar mannelijke klasgenoten het hadden gelezen toen ze zestien was.

Blogger

Arjen Fortuin

Arjen Fortuin is literair redacteur van NRC Handelsblad. Hij schaatst niet erg snel, niet erg ver, maar wel zeer enthousiast.