Air France-KLM loopt 50 miljoen mis door aanslagen Parijs

Vooral Amerikanen en Japanners boeken geen vlucht naar de stad.

De maandcijfers van Air France-KLM werden dinsdagochtend gepubliceerd. Foto: Lex van Lieshout / ANP XTRA

Vliegtickets naar Parijs zijn een stuk minder populair sinds de aanslagen op 13 november. Dat zei de financieel directeur van Air France-KLM, Jean-François Riolacci, dinsdagochtend in een toelichting op de maandcijfers van de luchtvaartmaatschappij. De schade door de aanslagen bedraagt zo’n 50 miljoen euro, zegt het bedrijf in een verklaring.

Vooral Japanse en Noord-Amerikaanse toeristen mijden de stad. In de dagen na de aanslagen werden er fors minder tickets geboekt, zei Riolacci volgens Le Monde in een conference call met journalisten. Het kan nog lang duren voordat met name de boekingen uit Japan zich weer herstellen. De routes tussen Japan en Parijs stonden al onder druk sinds de aanslagen op het satirische weekblad Charlie Hebdo in januari.

Het totale aantal passagiers dat met Air France-KLM vloog is in november toegenomen met 1,8 procent ten opzichte van een jaar eerder. De vrachtdivisie deed het minder goed: daar is de vraag harder omlaag gegaan dan de capaciteit, waardoor vrachtvliegtuigen minder goed gevuld waren. Volgens Riolacci tonen de vrachttarieven ook nog geen teken van herstel. Bovendien lijdt de vrachtactiviteit onder de strengere veiligheidsmaatregelen die sinds de aanslagen van kracht zijn in Parijs.

Riolacci kan niet inschatten wat de schade in december en daarna zal zijn, maar hij verwacht dat de gevolgen van de aanslag nog zeker drie tot zes maanden te merken zullen zijn.

    • Wouter van Dijke