Aantal malariadoden in vijftien jaar gehalveerd

Dat concludeert de wereldgezondheidsorganisatie WHO in een rapport

Inwoners van de Centraal Afrikaanse Republiek bezoeken een controlepost waarbij ze onder meer onderzocht worden op malaria. Foto Samuel Hanryon/EPA

Het aantal malariadoden is in vijftien jaar tijd vrijwel gehalveerd. Dat concludeert de wereldgezondheidsorganisatie WHO in een rapport dat vandaag is verschenen.

Terwijl er in 2000 nog 839.000 mensen overleden als gevolg van de ziekte, komt dat getal voor 2015 uit op ongeveer 438.000 personen. Het aantal werelwijde malariagevallen dit jaar zal ongeveer 214 miljoen zijn, schrijft de WHO, tegenover 262 miljoen vijftien jaar terug.

Twitter avatar WHO WHO Great news! Our new report shows significant progress in the path to #malaria elimination https://t.co/xd2jBd06Yd https://t.co/Ts8Qw0ynkl

In meer dan de helft van de 106 landen waar in 2000 malariagevallen zijn vastgesteld, is het aantal nieuwe patiënten in 2015 met in ieder geval 75 procent teruggedrongen.

Meeste doden in Afrika

Van het aantal malariadoden komt 90 procent uit de regio Afrika, stelt de WHO in het rapport. Met name in Nigeria en de Democratische Republiek Congo (DRC) wordt de ziekte nog jaarlijks bij veel inwoners gediagnosticeerd: 35 procent van alle gevallen dit jaar komt uit deze twee landen.

Oorzaak afname

Als oorzaak van de afname noemt de wereldgezondheidsorganisatie onder meer de verbeterde voorzorgsmaatregelen. Zo slaapt nu ongeveer de helft van het aantal Afrikanen in het Sub-Saharagebied onder een klamboe en wordt meer insecticide gespoten dan in 2000.

Daarnaast zijn er meer medicijnen beschikbaar en verbeterde de gezondheidszorg waardoor sneller kan worden vastgesteld of iemand aan malaria lijdt. Voor dit gebied onder de Sahara heeft dat onder meer geleid tot een kostenbesparing van 900 miljoen Amerikaanse dollar.

Directeur-generaal van de WHO Margaret Chan is verheugd met de terugdringing van het aantal doden:

“Sinds het begin van deze eeuw hebben we ruim zes miljoen sterfgevallen kunnen voorkomen door te investeren in het voorkomen en behandelen van malaria. We weten nu wat werkt en het is nu zaak om nog meer te doen.”

    • Jorg Leijten