Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Zorgcentrum schrapt kookavond met vluchtelingen

Het plan was om met vijf tot tien Syrische vrouwen te koken. De PVV maakte bezwaar.

Asielzoekers bij de Nijmeegse opvanglocatie Heumensoord.
Asielzoekers bij de Nijmeegse opvanglocatie Heumensoord. Foto Jerry Lampen / ANP

Een Nijmeegs zorgcentrum ziet af van een idee om een kookavond voor vluchtelingen te organiseren. Reden is de ophef die over het plan ontstaan is. Vooral PVV-politica Marjolein Faber had zich ingezet om de kookavond te voorkomen.

De kookavond was het idee van een aantal buurtbewoners, onder wie een medewerkster van de zorgorganisatie. Hooguit vijf tot tien Syrische vrouwen zouden onder begeleiding van vrijwilligers samen koken in de keuken van het centrum, die op dat moment toch niet in gebruik zou zijn. De cliëntenraad ging akkoord met het plan op voorwaarde dat de bewoners geen hinder zouden ondervinden van de avond, is te lezen in een nieuwsbrief van de raad. Het voorstel kon ook rekenen op de steun van Grete Visser, locatiemanager van het centrum en gemeenteraadslid voor D66.

Volgens ZZG Zorggroep ontstond onrust nadat “een familielid van één van de bewoners” moeite bleek te hebben met het idee. Ook Marjolein Faber, PVV-fractievoorzitter in de Eerste Kamer en de Gelderse Provinciale Staten, schreef op haar weblog een stuk over de avond, waarin ze haar zorgen uit over de veiligheid van de medewerkers en de bewoners. “De vraag is of het allemaal zo gezellig blijft in Boszicht.” Haar blog werd overgenomen door GeenStijl.

Negatieve reacties

De woordvoerder van ZZG Zorggroep laat weten dat de ophef die ontstaan is de reden was om het plan, dat nog niet concreet geweest zou zijn, af te breken. Ook de reacties op GeenStijl waren “heel vervelend”.

Zorgcentrum Boszicht ligt vlakbij Heumensoord, een tijdelijke opvanglocatie voor 3.000 asielzoekers. Marjolein Faber reageert op Twitter tevreden over het afblazen van de kookavond.