Vredesbesprekingen Jemen 15 december in Zwitserland

Alleen de strijdende Jemenitische partijen schuiven aan, dus Saoedi-Arabië niet.

Ismail Ould Cheikh Ahmed, speciaal VN-gezant voor Jemen, in Geneve. Foto Denis Balibouse / Reuters

De strijdende partijen in Jemen ontmoeten elkaar op 15 december in Zwitserland. Daar moet een begin gemaakt worden aan vredesonderhandelingen tussen de Jemenitische regering en de Houthi-rebellen. Dat melden de Verenigde Naties (VN), schrijft Reuters. Er nemen volgens de VN geen buitenlanders deel aan de gesprekken.

Er wordt op 15 december ook een staakt-het-vuren verwacht, zegt speciaal VN-gezant voor Jemen Ismail Ould Cheikh Ahmed: “Ik was twee dagen geleden in Aden bij president Hadi en hij heeft me zijn woord gegeven dat hij klaar is per 15 december een staakt-het vuren af te kondigen.”

Een woordvoerder van Hadi zegt verder dat er ook “stappen worden aangekondigd om gevangenen vrij te laten en de belegering van de steden op te heffen.” Een woordvoerder van de Houthi-rebellen liet op Facebook weten: “Wij hebben aangegeven open te staan voor een verantwoorde en serieuze dialoog.”

Gouverneur

Zondag kwam gouverneur Gaafar Mohamed Saad van Aden om bij een aanslag. Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) claimde de bomaanslag, waarbij ook zes lijfwachten werden gedood.

De burgeroorlog heeft al 6.000 dodelijke slachtoffers gekost. In januari stapte de regering van Jemen op en vertrok uit hoofdstad Sana’a naar Aden. De rebellen grepen de macht in de hoofdstad en andere delen van het land.

Sinds maart worden de rebellen door een internationale coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië gebombardeerd. Bij een luchtaanval vorige week op een Artsen zonder Grenzenkliniek door vermoedelijk de Saoedische coalitie, raakten negen mensen gewond.

Save the Children rapporteerde kort geleden dat gemiddeld drie kinderen per dag overlijden door de onveilige situatie in Jemen.

    • Joram Bolle