Tweede Kamer eist ingreep bij ziektekostenpolissen

PvdA spreekt van ‘puinhoop’ bij de zorgverzekeringen. „En de toezichthouder doet niets, dat zijn wij spuugzat.”

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), een toezichthouder, moet direct ingrijpen om de onduidelijkheid rond zorgverzekeringen weg te nemen. Een meerderheid van het parlement, inclusief coalitiepartijen VVD en PvdA, vindt het onaanvaardbaar dat een paar weken voor het aflopen van de deadline de belangrijkste voorwaarden van ziektekostenpolissen nog steeds niet bekend zijn.

Ieder jaar moeten alle inwoners van Nederland verplicht een ziektekostenpolis aanschaffen. In die verzekering wordt geregeld naar welk ziekenhuis de verzekerde mag gaan als hij of zij een medische behandeling nodig heeft. Maar dit jaar is bij ruwweg de helft van de ziekenhuizen nog geen contract afgesloten voor 2016. Daardoor is bij veel polissen onduidelijk naar welk ziekenhuis de verzekerde volgend jaar van de verzekeraar mag.

VGZ, de een na grootste verzekeraar van Nederland, heeft met slechts 35 procent van de ziekenhuizen een contract afgesloten. De verzekeraar streeft ernaar om bij alle ziekenhuizen in 2016 zorg in te kopen, maar hij kan geen garanties geven. Daardoor kunnen potentiële klanten moeilijk een oordeel vellen over de kwaliteit van de aangeboden polissen terwijl zij nog slechts drie weken de tijd hebben om een basispolis aan te schaffen. Voor volwassenen betekent die beslissing al snel een uitgave van 1.200 euro of meer per jaar.

Lea Bouwmeester (PvdA) noemt de situatie rond zorgverzekeringen „een puinhoop”. Volgen haar zijn er te veel soorten polissen, is het te ingewikkeld en zijn er onduidelijke deadlines. „Het is een groot doolhof geworden.” Volgens Bouwmeest staat de verzekerde in de kou. „En de toezichthouder doet niets, dat zijn wij spuugzat.”

Arno Rutte (VVD) vindt eveneens dat de NZa dient op te treden omdat de verzekerde duidelijk moet kunnen kiezen. Hij legt de schuld niet alleen bij de verzekeraars. „Dit moet van twee kanten worden opgehelderd, ook van de kant van ziekenhuizen.”

Bouwmeester eist dat minister Schippers (Zorg, VVD) intervenieert. Zij kan bijvoorbeeld de toezichthouder een „aanwijzing” geven om zaken aan te pakken. De PvdA’er vindt dat verzekerden meer tijd moeten krijgen voor de overstap naar een andere polis.

Een woordvoerder van de Nederlandse Zorgautoriteit zei gisteravond dat er een onderzoek loopt dat deze week wordt afgerond. De NZa kan alleen optreden als verzekerden geen goede zorg kunnen krijgen. Het feit dat er zo weinig contracten zijn afgesloten, daar kan de toezichthouder weinig tegen doen. Deze kan pas optreden als verzekerden slecht worden geïnformeerd.

    • Jeroen Wester