Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Turner Prize 2015 voor kunstcollectief Assemble

De groep van achttien jonge architecten en kunstenaars krijgt de prijs voor hun project in een achterstandswijk in Liverpool.

Foto Sophia Evans

Het Londense collectief Assemble is de winnaar van de Turner Prize 2015. De groep kreeg de prijs, 25.000 Britse pond, vanavond uitgereikt in kunstcentrum Tramway in Glasgow, waar een tentoonstelling te zien is met werk van de vier genomineerden. Andere kanshebbers voor de Turner waren dit jaar Bonnie Camplin, Janice Kerbel en Nicole Wermers.

Assemble, een groep van achttien jonge architecten, kunstenaars en vormgevers, krijgt de belangrijkste Britse kunstprijs voor hun project Granby Four Streets in de achterstandswijk Toxteth in Zuid-Liverpool. De leden van het collectief hielpen de bewoners daar met het opknappen van een rij huizen die op de nominatie stonden om gesloopt te worden.

Een workshop voor lokale bewoners

Ook richtten ze er de Granby Workshop op, een werkplaats waar de lokale bewoners handwerktechnieken als houtdraaien en patroonstempelen konden leren, om zo zelf meubels en behang te kunnen maken. Assemble over hun sociale kunstproject:

“Voor sommigen is dit kunst, voor anderen is het een dagelijkse strijd tot overleven.”

Assemble bestaat pas sinds 2010. In dat jaar werkten de pas afgestudeerde kunstenaars samen aan de bouw van een tijdelijke bioscoop in een verlaten benzinestation in Oost-Londen: The Cineroleum. Nu opereren ze vanuit een oud pakhuis, Sugarhouse Studios, in Oost-Londen aan hun projecten.

Deurknoppen, krukjes en tegels

In Tramway bouwde het collectief een showroom, waar bezoekers zelfgemaakte spullen uit hun Granby Workshop - zoals deurknoppen, haarden, krukjes en tegels - voor enkele tientjes kunnen kopen. Al het verdiende geld komt weer ten goede aan de gemeenschap in Liverpool.

De tentoonstelling met werk van de vier genomineerden is nog tot 17 januari te zien.