Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Trump wil alle moslims toegang tot VS ontzeggen

Volgens de presidentskandidaat vormen moslims een bedreiging voor de VS.

Donald Trump.
Donald Trump. Reuters / Randall Hill

Donald Trump wil voorlopig alle moslims de toegang tot de Verenigde Staten ontzeggen, tot er duidelijkheid is over de “sterke haat jegens Amerikanen die heerst onder grote delen van de moslimgemeenschap”. Volgens de Republikeinse presidentskandidaat willen moslims de sharia invoeren en vormt die een bedreiging voor de VS.

Het voorstel heeft ook betrekking op moslims die als toerist het land willen binnenkomen. Trump deed zijn uitspraken in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van komend jaar. De grenzen moeten voor moslims dicht “tot duidelijk is wat er aan de hand is”, schreef hij in een statement:

“Ook zonder naar de diverse onderzoeken te kijken is het voor iedereen duidelijk dat de haat niet te bevatten is. Waar deze haat vandaan komt en waarom moet nog worden vastgesteld. Totdat we dit probleem en de bedreiging die dit vormt begrijpen, kan ons land niet slachtoffer worden van afschuwelijke aanvallen van mensen die alleen in de jihad geloven, niet voor rede vatbaar zijn en geen respect hebben voor mensenlevens.”

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Just put out a very important policy statement on the extraordinary influx of hatred & danger coming into our country. We must be vigilant!

Het Witte Huis reageerde tegenover CNN afwijzend op de uitspraken van Trump. Volgens een woordvoerder zijn die opvattingen in strijd met de Amerikaanse normen en waarden. De Amerikaans-Islamitische Raad zei volgens Reuters dat Trump met zijn uitspraken het “domein van het fascisme” betreedt.

Losgeslagen

Ook Trumps Republikeinse rivalen hebben het voorstel snel veroordeeld. Jeb Bush noemde Trump op Twitter “losgeslagen” en zijn beleidsvoorstellen “niet serieus”:

Twitter avatar JebBush Jeb Bush Donald Trump is unhinged. His “policy” proposals are not serious.

John Kasich, een van de gematigder kandidaten bij de Republikeinen, richtte zich op de “schandalige verdeeldheid” die Trump bewerkstelligt en noemde het voorstel “weer een reden waarom hij volledig ongeschikt is om de Verenigde Staten te leiden”. Ted Cruz was, zoals wel vaker wanneer het Trump betreft, wat gematigder in zijn commentaar en zei het voorstel “niet zijn beleid” was.

De leiders van de Republikeinse partij in Iowa, New Hampshire en South Carolina, de drie staten waar volgend jaar de eerste voorverkiezingen zullen zijn, hadden ook kritiek. Jeniffer Horn, voorzitter in New Hampshire, zei volgens AP:

“Het is on-Republikeins. Het is ongrondwettelijk. En het is on-Amerikaans.”

Registratie

Trump raakte twee weken geleden ook al in opspraak toen hij liet weten een registratieplicht voor Amerikaanse moslims te steunen. Critici vergeleken die uitspraken met de verplichte registratie van Joden in de Tweede Wereldoorlog. Na dat incident verloor Trump fors in de peilingen.