China steekt 55 miljard euro in Afrika in ruil voor grondstoffen

De presidenten Xi Jinping (China, l) enJacob Zuma (Zuid-Afrika).
De presidenten Xi Jinping (China, l) enJacob Zuma (Zuid-Afrika). Foto Mujahid Safodien / AFP

China gaat de komende drie jaar 60 miljard dollar (55 miljard euro) investeren in onder andere economische ontwikkeling, armoedebestrijding, gezondheidszorg en milieubeleid in Afrika. Het geld komt grotendeels in de vorm van ontwikkelingshulp en zachte leningen. De toezegging werd vrijdag in Johannesburg gedaan door de Chinese president/partijleider Xi Jinping op de top met Afrikaanse regeringsleiders. Het bedrag van 55 miljard dollar is veel hoger dan waarop analisten hadden gerekend. In 2006 legde China nog vijf miljard dollar op tafel, in 2009 tien miljard en in 2012 twintig miljard. Gedacht werd dat China het nu wat rustiger zou aandoen wegens de financiële problemen in eigen land en de sterk gedaalde grondstofprijzen. In veel contracten is vastgelegd dat Afrika leningen zal aflossen met grondstoffen. Dat China desondanks de bijstand verdriedubbelt, betekent dat het land zich duurzaam wil binden aan Afrika’s toekomst. (NRC)