Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Terrorisme

Assad: het Westen speelt jihad in kaart

President Assad van Syrië heeft de Britse bombardementen op Islamitische Staat (IS) bespot. In een interview met The Sunday Times zegt Assad dat de Britse aanpak zal „falen” en de situatie alleen maar zal verergeren. De luchtaanvallen zullen de kans op terroristische aanslagen volgens Assad namelijk vergroten.

Volgens de Syrische president is alleen zijn bondgenoot Rusland effectief. De Russen voeren hun bombardementen uit in samenspraak met het regime-Assad omdat Moskou dat nog altijd als de legitieme macht in Syrië ziet. De westerse coalitie tegen IS wil niet dat haar luchtaanvallen de positie van Assad versterken.

In het vraaggesprek kritiseert hij de Britse premier Cameron die meent dat er op de grond maar liefst 70.000 gematigde antiregeringsmanschappen actief zijn, die ook tegen IS strijden. „Dit is een farce en onacceptabel. Waar zijn die zeventigduizend”, aldus de president.

De leider van de Duitse sociaaldemocraten heeft dit weekend Saoedi-Arabië gewaarschuwd niet langer door te gaan met de financiering van moslimorganisaties in de Bondsrepubliek.

Volgens partijleider Gabriel zijn deze salafisten net zo gevaarlijk als extreem-rechts. „We moeten niet wegkijken”, aldus Gabriel. (NRC)