Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Stork voor 695 miljoen in Amerikaanse handen

De industriegroep die door de overname ontstaat heeft een verwachte omzet van 2,1 miljard euro.

Stork is met 16.500 medewerkers in binnen- en buitenland actief op het gebied van onderhoud, inspectie en aanpassing van olie-, gas- en chemische installaties.
Stork is met 16.500 medewerkers in binnen- en buitenland actief op het gebied van onderhoud, inspectie en aanpassing van olie-, gas- en chemische installaties. Foto Stork / ANP

Industrieconglomeraat Stork wordt overgenomen door Fluor. Het Amerikaanse concern neemt de in Nederland gevestigde dienstverlener in de olie-, gas- en energiesector voor 695 miljoen euro over van investeringsmaatschappij Arle Capital Partners.

De industriegroep die ontstaat uit het samengaan van Stork en Fluor heeft een verwachte omzet van 2,1 miljard euro per jaar. De onderneming heeft rond de 19.000 werknemers en het hoofdkantoor komt in Nederland.

Het Financieele Dagblad meldde in september op basis van anonieme bronnen dat het Britse Arle Stork van de hand wilde doen. De krant schreef dat de verkoop ongeveer 600 miljoen euro moest opleveren.

Stork was sinds 2008 eigendom van Arle. Dat jaar werd Stork van de beurs gehaald. In 2012 werd het bedrijf opgesplitst in industrietak Stork Technical Services en luchtvaarttak Fokker Technical Services.