Dijksma wil voor Kerst een plan van NS voor volle treinen

Staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) van Infrastructuur en Milieu wil nog voor de Kerst van de NS een plan ontvangen dat een oplossing moet bieden het nijpende treinentekort. Dat zei Dijksma gisteren in het televisieprogramma WNL op Zondag. Volgens de staatssecretaris is het „geen verhaal” dat er oude treinen uit de roulatie worden gehaald en dat de NS is vergeten nieuwe treinstellen te bestellen, terwijl er nu al sprake is van overvolle treinen. Daarom heeft ze de NS gevraagd om een „alles-uit-de-kast-scenario”.

Een woordvoerder van de NS laat weten dat de opmerkingen van de staatssecretaris „niet anders zijn dan dat ze al eerder tijdens het algemeen overleg spoor heeft gezegd”. De NS zegt dat het inleveren van de plannen voor de Kerst geen probleem moet zijn. Maar hoe de NS denkt de problemen te gaan oplossen wilde de woordvoerder niet zeggen.

De NS kampt met een structureel tekort van minimaal 5.000 zitplaatsen. Doordat er volgend jaar oude treinstellen van het spoor worden gehaald zal dat naar verwachting de komende maanden alleen maar toenemen. Volgens de staatssecretaris blijkt het inhuren van treinen niet zo makkelijk te zijn.

Afgelopen maand kwam er een recordaantal klachten binnen over volle treinen. Reizigersorganisatie Rover telde er ruim 3.600. (NRC)