Social media onder druk om berichten van terroristen te weren

Foto: AP

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Terwijl president Obama het Amerikaanse volk toesprak over terrorisme met de woorden “We will overcome it” staan Facebook, YouTube en Twitter onder toenemende druk om gewelddadige berichten van terroristische groeperingen in de gaten te houden en zo nodig te verwijderen.

Daar waar Facebook normaal gesproken vertrouwt op de 1,5 miljard gebruikers om aanstootgevende inhoud te melden, verwijderde het donderdag op eigen initiatief de profielpagina van één van de schutters in San Bernardino, schrijft The Wall Street Journal.

Het is volgens de krant onduidelijk hoe de verschillende bedrijven samenwerken met de overheid en hoe vaak ze content verwijderen en hoe ze het opsporen. Ingewikkeld is in elk geval dat terroristische beelden ook vaak in een nieuws-context worden geplaatst en de tech-bedrijven willen geen censuur plegen.

Toch is Jillian York van The Electronic Frontier Foundation daar niet gerust op:

“Still, I worry that giving more power to companies—which are undemocratic by nature—to regulate speech is dangerous.”

Ook de enorme hoeveelheid materiaal die wordt geplaatst op de sociale media maakt het moeilijk alles in de gaten te houden. Zo wordt alleen op YouTube al zijn 400 uur videomateriaal per minuut geplaatst.

President Obama zei in zijn toespraak vannacht dat het internet de ‘afstand tussen landen verkleint en dat we steeds meer pogingen zien van terroristen om de gedachten van mensen als The Boston Bombers en de schutters in San Bernardino te vergiftigen.’

‘Start-ups wachten veel te lang met beursgang’

Veel van de nieuwe tech-bedrijven zoals bijvoorbeeld Uber, Airbnb en Snapchat houden hun aandelen met hulp van privé-investeerders zo lang mogelijk in eigen hand. Directeur Bill Maris van Google Ventures vindt dat onverstandig; hij zegt in The Financial Times dat start-ups ‘veel te lang wachten met een beursgang’.

Maris ziet de stemming bij privé-investeerders nu omslaan en denkt dat de nieuwe tech-bedrijven daar de gevolgen van gaan ondervinden:

“They’re setting the bar so inordinately high they’re making life difficult for themselves. There’s going to be some fallout: some of them will lose a lot of money.”

Google Ventures heeft sinds het zes jaar gelden werd opgericht zo’n driehonderd startende bedrijfjes gesteund, waaronder het uiterst succesvolle Uber.

Succesvolle lancering Cygnus voor bevoorrading ISS

Na drie mislukte pogingen op vrijdag vanwege te harde wind is zondagmiddag om 16.44 uur lokale tijd in Cape Canaveral in Florida met succes de ruimtecapsule Cygnus gelanceerd, meldt The Verge. Daarmee is Orbital ATK weer back in business nadat vorig jaar oktober de Antares explodeerde bij de lancering.

De Cygnus heeft 3.500 kilo aan eten, water en andere benodigdheden aan boord voor het International Space Station. Als alles volgens planning verloopt kunnen de NASA-astronauten Scott Kelly en Kjell Lindgren door gebruik te maken van een robotarm de Cygnus aan het ISS kunnen koppelen.

De lancering is onderdeel van het contract dat ATK heeft gesloten met de NASA om ISS regelmatig te bevoorraden. Maar dat programma lag ruim een jaar stil, omdat eerst de oorzaak van de explosie van de Antares wilde onderzoeken.

    • Arjan Meesterburrie