Knegt behaalt eerste wereldbekerzege en wint in Japan ook met aflossingsploeg

Shorttracker Sjinkie Knegt heeft in het weekend in het Japanse Nagoya twee afstanden gewonnen. Zaterdag was hij de snelste op de 1.500 meter en daarmee behaalde hij zijn eerste wereldbekerzege. Een dag later won hij met de aflossingsploeg de 5.000 meter.

Op het individuele nummer was Knegt met zijn tijd van 2.16,438 minuut iets sneller dan de Rus Semen Elistratov en de Zuid-Koreaan Park Ji-won. De Nederlander, genomineerd voor de titel van Sportman van het Jaar, nam dankzij zijn zege ook de leiding in het wereldbekerklassement.

Op de 5.000 meter versloegen Knegt en zijn teamgenoten Freek van der Wart, Dennis Visser en Daan Breeuwsma China, Canada en Zuid-Korea. Knegt passeerde in de laatste halve ronde zijn concurrenten. Nederland finishte in 6.59,079 minuut voor China (6.59,165). Canada won brons (6.59,405).

„Hij doet het toch maar weer”, concludeerde bondscoach Jeroen Otter over de geslaagde actie van Knegt. „Het zag er twaalf ronden voor het einde niet meer naar uit dat we zouden winnen”, zei Knegt. Breeuwsma: „Daarna zijn we gewoon bij de andere ploegen gebleven en hebben we op onze kans gewacht.”

Van der Wart won gisteren ook brons op de 1.000 meter. Op die afstand wist Knegt zich niet te plaatsen voor de finale. (ANP)