Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Rondane speelt Ten Holt hypnotiserend

Componist Simeon ten Holt (1923-2012) is synoniem geworden met zijn beroemdste werk, Canto ostinato. Zeker voor hedendaagse muziek-begrippen is dat stuk ongekend populair – er is zelfs een documentaire gemaakt over de band die mensen ermee voelen. Maar Ten Holt heeft veel meer geschreven. Incantatie IV bijvoorbeeld – vergelijkbare muziek: bedoeld voor toetsen, tonaal en repetitief, met een hang naar lyrische melodieën en veel vrijheid voor de uitvoerenden. Het Rondane Kwartet (vier pianisten) heeft intensief met de componist samengewerkt. Dat hoeft niets te zeggen over de kwaliteit van de interpretatie, maar de nieuwe dubbel-cd met een live-opname van Incantatie IV is voortreffelijk. De vier Fazioli-vleugels klinken bijna als één instrument, zo fijn zijn de pianisten op elkaar afgestemd. Het organische samenspel geeft de herhalingen met subtiele variaties het reliëf dat ze hypnotiserend maakt – én boeiend om nauwgezet na te luisteren.