Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Ron Vlaar keert terug bij AZ

De international trainde al anderhalve maand mee met de club uit Alkmaar, maar krijgt nu een contract.

Ron Vlaar (met uitgestoken been) tijdens een training van AZ.
Ron Vlaar (met uitgestoken been) tijdens een training van AZ. Foto Koen van Weel / ANP

Ron Vlaar keert per direct terug bij AZ, de club waar hij zijn loopbaan als voetballer begon. De 30-jarige international trainde al anderhalve maand mee bij de voetbalclub in Alkmaar, maar heeft er nu ook een contract getekend. De nummer tien van de Eredivisie lijft Vlaar tot eind dit seizoen in.

De 30-jarige Vlaar stond tot afgelopen zomer onder contract bij Aston Villa. Ondanks een aanbod voor contractverlenging besloot de verdediger uit het Britse Birmingham te vertrekken en op zoek te gaan naar een nieuwe club. Kort daarop raakte hij echter geblesseerd aan zijn knie. Bij AZ werkte Vlaar aan zijn herstel.

Aanvoerder en bekerwinnaar bij Feyenoord

Vlaar speelde tussen 2004 en 2006 ook al bij AZ, waarna hij de overstap maakte naar Feyenoord. In dienst van de Rotterdammers won hij in 2008 de Nederlandse beker en groeide hij – na het vertrek van Giovanni van Bronckhorst – uit tot aanvoerder. In de zomer van 2012 maakte Vlaar de overstap naar Aston Villa.

Voor het Nederlands elftal speelde Ron Vlaar 32 wedstrijden, waarin hij één keer een doelpunt maakte. De Noord-Hollander deed onder meer mee op het EK van 2012 in Oekraïne en Polen en het WK van 2014 in Brazilië. Op dat laatste toernooi was Vlaar een vaste waarde in het elftal van trainer Louis van Gaal.