Recordaantal migranten naar Duitsland in 2015

De 206.000 migranten in november betekenden een sterke toename, terwijl er juist minder migranten over zee Europa in kwamen.

Een migrant in Hesse. Foto Boris Roessler / AP

Er zijn in november 206.101 migranten Duitsland binnengekomen, meldt AFP op basis van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken. Nooit eerder kwamen er in één maand zoveel migranten naar Duitsland. Sinds begin dit jaar heeft Duitsland 964.574 migranten opgevangen.

In oktober had Duitsland te maken met een instroom van 181.166 migranten. Het ministerie verwacht dit jaar de grens van een miljoen migranten te overschrijden, waar eerder nog op een aantal van 800.000 werd gerekend. Griekenland kreeg dit jaar al bijna 760.000 asielzoekers binnen, Italië 150.000. Veel van hen willen doorreizen naar Duitsland.

Slecht weer

De stijging in Duitsland is opvallend, omdat de VN vorige week juist meldde dat het aantal migranten dat Europa via de Middellandse Zee bereikte in november met een derde afnam tot zo’n 140.000. De afname kwam volgens de VN door het slechtere weer en de strijd tegen smokkelaars in Turkije.

Duitsland heeft het meest ruimhartige migrantenbeleid van de EU. Vorige week kwam het land met een voorstel dat de EU nog eens 400.000 vluchtelingen op moet nemen uit Turkije. Dat leidde tot ongenoegen bij de minister van Buitenlandse Zaken van EU-voorzitter Luxemburg.

    • Joram Bolle