Zege voor oppositie Venezuela - Maduro erkent nederlaag

President Maduro legt de schuld voor de nederlaag bij de “economische oorlog” die volgens hem tegen Venezuela gevochten wordt.

Aanhangers van de oppositie vieren de vierkiezingsoverwinning op straat in Caracas. Foto Fernando Llano / AP

De oppositie in Venezuela heeft de parlementsverkiezingen gewonnen. Voor het eerst in zestien jaar heeft de regerende socialistitische partij het niet meer voor het zeggen in het parlement.

De overwinning komt op naam van een coalitie van oppositiepartijen onder de naam Democratische Eenheid. Het blok krijgt 99 zetels in het parlement, de socialisten 46, schrijft persbureau Reuters op basis van gegevens de Venezolaanse kiesraad. Nog niet alle stemmen zijn geteld, maar een aantal bronnen bij de oppositie gaat uit van een meerderheid van 113 zetels. Daarmee zou Democratische Eenheid een cruciale tweederde meerderheid hebben.

‘Economische oorlog’

In hoofdstad Caracas werd na de bekendmaking van de voorlopige uitslag vuurwerk afgestoken om de verkiezingszege te vieren. De 53-jarige president Nicolás Maduro heeft de nederlaag van zijn partij erkend. Niet eerder sinds de opkomst in 1999 van het ‘Chavismo’, vernoemd naar de in 2013 overleden Hugo Chavez, scoorde de beweging zo slecht tijdens verkiezingen.

Maduro legde de schuld voor de nederlaag bij de “economische oorlog” die volgens hem tegen hem gevochten wordt. Venezuela zit in een diepe economische recessie, waardoor de meest basale producten, zoals toiletpapier, soms niet vrij verkrijgbaar zijn.

Geweld was naast economie een van de grote thema’s bij de verkiezingenen. Lees ook: Een Venezolaan zonder schotwond is geen Venezolaan
    • Laura Klompenhouwer