Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Opnieuw meer Michelinsterren voor Nederlandse restaurants

Geen enkel restaurant verliest een ster, terwijl er één tweesterrenrestaurant en zeven éénsterrenrestaurants bijkomen.

Chef Jarno Eggen (M) en zijn vrouw van restaurant De Groene Lantaarn samen met chef Jacob Jan Boerma (R) van restaurant De Leest tijdens de presentatie van de nieuwe gids van 2016 in het DeLaMar Theater.
Chef Jarno Eggen (M) en zijn vrouw van restaurant De Groene Lantaarn samen met chef Jacob Jan Boerma (R) van restaurant De Leest tijdens de presentatie van de nieuwe gids van 2016 in het DeLaMar Theater. Foto Koen van Weel/ANP

Nederland heeft er opnieuw extra sterrenrestaurants bijgekregen. Terwijl geen enkele tent een ster uit 2015 verloor, kreeg De Groene Lantaarn in Zuidwolde er een tweede ster bij. Zeven restaurants werden verblijd met een eerste ster. In totaal zijn er in Nederland nu een recordaantal van 107 restaurants met één of meer sterren.

Michelin spreekt zelf van een “uitzonderlijke” situatie vanwege het feit dat geen enkel restaurant een ster verliest. De organisatie roemt de Nederlandse gastronomie om haar stabiliteit. Over chef-kok Jarno Eggen van De Groene Lantaarn meldt de organisatie:

“Chef Jarno Eggen weet met zijn typerende creativiteit en technische bereidingen intense smaken heerlijk te laten samenspelen. Dat de prijskwaliteitverhouding er fantastisch is, ook a la carte, maakt de omweg echt waard.”

Onze restaurantrecensent Joël Broekaert is bij de bekendmaking in het Amsterdamse DeLaMar theater aanwezig:

Twitter avatar joelbroekaert Joël Broekaert NL is enige land dat dit jaar geen sterren verliest! #Michelin2016
Twitter avatar joelbroekaert Joël Broekaert NL heeft in 2 x 3 sterren, 20 x 2 sterren, 85 x 1 ster #Michelin2016

De zeven restaurants met een nieuwe ster zijn De Heeren van Harinxma in Beetsterzwaag, Het Roode Koper in Leuvenum, Strandlodge in Winterswijk, Zarzo in Eindhoven, De Swarte Ruijter in Holterbergh, Joelia in Rotterdam en Aan de Zweth in Schipluiden. Naast de sterren zijn er ook 133 Bib Gourmands (voor een bijzondere prijs-kwaliteitverhouding) uitgedeeld. Onder die gelukkigen zijn 25 nieuwkomers.

Nederlandse Michelinsterren in 2016:

Al 45 jaar een ster

De twee enige Nederlandse driesterrenrestaurants van vorig jaar, De Leest in Vaassen en De Librije in Zwolle, behouden hun plek aan de top van de culinaire voedselketen. Ook bijzonder is de ster voor De Kromme Dissel van chef-kok Tonny Berentsen. Het restaurant in Heelsum kreeg voor het 45e jaar op rij een Michelinster toegewezen, een Nederlands record.

Lees ook de speciale productie over de Michelinsterren op nrc.nl: Koken zonder sterren - Hoe de Michelinster in Nederland zijn glans verloor

Vorig jaar honderd sterrententen

Nederland telde in 2015 nog honderd restaurants met één of meer Michelinsterren. De Leest in Vaassen en De Librije in Zwolle kregen drie sterren, negentien etablissementen hadden er twee.

Michelin, een van oorsprong Frans autobandenfabrikant, begon in 1900 met de culinaire gids om chauffeurs te laten zien waar restaurants en hotels te vinden waren. In 1926 werd de eerste ster in Frankrijk uitgereikt, de eerste Nederlandse restaurants kregen in 1957 een ster. Pas in 2002 mocht een Nederlands restaurant voor het eerst een derde ster bijschrijven. Dat was Parkheuvel in Rotterdam, van chef-kok Cees Helder.