Uitleengegevens Haruki Murakami op straat

De Japanse vereniging van bibliothecarissen noemt de publicatie een schending van de privacy.

Japanse schrijver Haruki Murakami Foto ANP

De Japanse schrijver Haruki Murakami, die bekendstaat als een groot kenner van de Amerikaanse literatuur, leende in zijn jeugd vooral Franse romans uit de schoolbibliotheek. Dat schrijft The Guardian.

Lees ook:Interview Haruki Murakami: ‘We kiezen de storm niet, de storm kiest ons’

Een Japanse krant heeft de uitleengegevens van de schrijver gepubliceerd. Murakami leende onder meer de complete werken van Joseph Kessel, bekend van Belle de Jour (1928), over een huisvrouw die als prostituee werkte.

De Japanse vereniging van bibliothecarissen noemt de publicatie een schending van de privacy. Een redacteur van de Japanse krant die de gegevens vrij heeft gegeven, Kobe Shimbun, noemt de bibliotheekgegevens van “groot publiek belang”:

“Het is bekend dat hij een grote kennis heeft van Britse en Amerikaanse literatuur. Maar [deze gegevens] laten zien dat hij in vroeger jaren ook de Franse literatuur tot zich heeft genomen.”

    • een onzer redacteuren