OM in beroep tegen broers van roofmoorden in Drenthe

De broers Admilson R. (31) en Marcos R. (30) uit Hoogeveen kregen twee weken geleden dertig jaar cel.

Admilson R. en Marcos R. tijdens de rechtszaak waarin ze terechtstaan voor drie roofmoorden in Drenthe. Foto Aloys Oosterwijk / ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank over de roofmoorden in Drenthe. De broers Admilson R. (31) en Marcos R. (30) uit Hoogeveen kregen hiervoor twee weken geleden beiden dertig jaar cel.

Admilson kreeg ook nog tbs opgelegd. Het OM had voor beide broers levenslang geëist.

Op 4 november 2012 schoot Admilson een 55-jarige wandelaar, Berend Smit uit Dwingeloo, dood op het Dwingelderveld. Een half jaar later beroofden en wurgden de broers het echtpaar Jan en Greet Veenendaal (beiden 77) in hun woning in Exloo. Geldgebrek was het motief. De verdachten gingen professioneel te werk, volgens een vast plan, aldus het Openbaar Ministerie (OM). Volgens de aanklager zijn de broers zeer berekenend te werk gegaan.

De drie slachtoffers zijn volgens het OM “op nietsontziende wijze om het leven gebracht”.

Waarom gaat het OM in beroep?

De broers werden vrijgesproken van moord op Smit omdat er geen sprake zou zijn geweest van voorbedachte rade. Het OM is het hier niet mee eens; ze zijn wel veroordeeld voor de moord op het echtpaar Veenendaal.

Het OM stelt nu dat de officier van justitie “met volle overtuiging levenslang heeft gevraagd voor de beide verdachten, gelet op de ernst van de feiten en de genoegdoening aan de nabestaanden”. De aanklager wil dat het gerechtshof zich opnieuw over de vraag buigt of in beide zaken een levenslange gevangenisstraf kan worden opgelegd.

Psychiaters van het Pieter Baan Centrum uit Utrecht constateerden dat het tweetal toerekeningsvatbaar was tijdens de misdrijven, zodat een basis voor het opleggen van tbs met dwangverpleging ontbrak.

De rechtbank wilde twee weken geleden de broers geen levenslang opleggen, omdat in Nederland de mogelijkheid van gratie voor levenslang gestraften vrijwel niet wordt gebruikt.

    • Carlijn Vis