Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Oekraïne start stroomtoevoer naar Krim weer op

Door aanslagen op twee hoogspanningsmasten zaten bijna 2 miljoen mensen zonder stroom.

Een mobiele turbine wekt elektriciteit op in de Krim.
Een mobiele turbine wekt elektriciteit op in de Krim. Foto Aleksandr Polegenko / AP

Ruim twee weken na de aanslagen op twee hoogspanningsmasten heeft Oekraïne de stroomtoevoer naar de Krim weer opgestart. Het land is erin geslaagd de masten te repareren, zo meldt een woordvoerder van het staatselektriciteitsbedrijf maandag aan persbureau Reuters. Door de stroomstoring zaten bijna twee miljoen bewoners van het geannexeerde schiereiland zonder stroom.

Dat Oekraïne er niet eerder in slaagde de stroomvoorziening weer op gang te brengen, was omdat de reparateurs van het energiebedrijf werden gehinderd door Krim-Tataren. Zij verzetten zich tegen de Russische annexatie. Een leider van die groep zei maandag volgens Reuters op televisie dat ze de reparateurs alsnog gingen toelaten.

Rusland riep noodtoestand uit

Voor Rusland was het stroomtekort in de Krim twee weken geleden aanleiding om de noodtoestand uit te roepen op het schiereiland. De Krim is voor ten minste zeventig procent afhankelijk van Oekraïense stroom. Rusland werkt aan de aanleg van een stroomkabel, maar die is pas later deze maand klaar.

Rusland annexeerde de Krim vorig jaar nadat het reeds jarenlang tot Oekraïens grondgebied werd gerekend. Dit mondde uiteindelijk uit in de oorlog tussen pro-Russische rebellen, al dan niet gesteund door Rusland, en het leger van Oekraïne in de oostelijke grensregio tussen beide landen.