Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Obama uit Oval Office: ‘nieuwe fase terrorisme verslaan’

De aanleiding voor de toespraak was de aanslag in San Bernardino. De plegers zijn waarschijnlijk ‘lone wolves’.

Obama spreekt de VS toe vanuit de Oval Office.
Obama spreekt de VS toe vanuit de Oval Office. Foto Jim Lo Scalzo / EPA

Er is een nieuwe fase aangebroken van terroristische dreiging, we zullen de terroristen opjagen, maar we laten ons niet verleiden tot een lange grondoorlog in Syrië en Irak. Die woorden sprak Barack Obama zondagavond vanuit de Oval Office in het Witte Huis, naar aanleiding van de aanslag vorige week in San Bernardino.

Dat Obama vanuit de Oval Office sprak, was een zeldzaamheid. Hij deed het slechts twee keer eerder, beide in 2010.

‘Lone wolves’

Verder zei Obama in zijn dertien minuten durende speech dat de aanval in San Bernardino, waarbij veertien mensen werden gedood, een “daad van terreur, gericht op het doden van onschuldige mensen” was en dat Islamitische Staat (IS) het internet gebruikt om de geesten van potentiële terroristen te vergiftigen.

Er zijn volgens Obama geen aanwijzingen dat de aanslag is gedirigeerd door een “militante groep overzee” of onderdeel is van een grotere samenzwering in de VS zelf: de twee terroristen zouden ‘lone wolves’ zijn die zijn geïnspireerd door IS, maar er onafhankelijk van handelden.

Volgens onze correspondent Guus Valk bood Obama’s toespraak geen bewijs van veranderend beleid:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Korte toespraak van Obama over San Bernardino, met weinig nieuws of nieuwe ideeën. Wat hij noemde wordt al gedaan, of zal het nooit halen.

Wapenwetten

Obama ging ook in op het wapenbeleid in Amerika. Volgens hem - en dit zei hij al vaker - moeten de wetten worden aangescherpt:

“We moeten het moeilijker maken voor mensen om zwaar geschut te kopen, zoals dat in San Bernardino gebruikt is. Wat we kunnen doen, en moeten doen, is het lastiger maken voor hen om mensen te doden.”

Republikeinse tegenstanders van Obama sabelden de speech gelijk neer. Presidentskandidaat Marco Rubio zei tegen Fox News:

“Mensen zijn niet alleen bang voor deze aanvallen, maar ook omdat ze steeds meer denken dat onze president er compleet door wordt overweldigd.”

De volledige speech

Twitter avatar WhiteHouse The White House Watch President Obama’s address to the nation on the threat of terrorism and keeping the American people safe. https://t.co/A16eYXCpOf