In beeld

Noodweer en overstromingen in Engeland en Schotland

Storm Desmond heeft dit weekend in Noord-Engeland en Schotland voor een flinke ravage gezorgd en aan zeker twee mensen het leven gekost. Het leger moest eraan te pas komen om honderden mensen te evacueren, zeker 60.000 huizen kwamen zonder elektriciteit te zitten. Op sommige plekken viel er in 24 uur tijd meer regen dan normaal in een maand. Nog altijd zijn er 86 waarschuwingen voor overstromingen van kracht, waarvan 46 ernstig, meldt het Britse Milieu Agentschap. Reden voor premier Cameron om maandagochtend een spoedberaad te beleggen om te kijken of de Britse bescherming tegen overstromingen wel adequaat is.
Al snel klonk er kritiek op de gebrekkig gebleken bescherming tegen overstromingen. James Bevan, hoofd van het Britse Milieu Agentschap, reageerde op de BBC door te stellen dat de regenval van "ongekende proporties" was.
Owen Humphreys/AP
"In de gebieden waar het water over de waterweringen heen kwam, hebben die weringen er in eerste instantie wel voor gezorgd dat de overall impact minder groot was dan deze had kunnen zijn", zo zei Bevan. "Bovendien zorgden ze ervoor dat mensen meer tijd hadden zich voor te bereiden."
Phil Noble/Reuters
Tegen journalisten zei premier Cameron dat de huidige waterweringen die zijn aangelegd, evenals degenen die op de planning staan om te worden aangelegd, onder de loep zullen worden genomen. “We zullen onszelf de vraag stellen wat we nog meer kunnen doen."
Britse ministerie van Defensie/EPA
Maar, zei Cameron ook, "In eerste instantie richten wij ons op de slachtoffers van deze overstromingen. Achteraf zullen we er zeker voor zorgen dat wij hier lessen uit trekken."
Britse ministerie van Defensie/EPA
Ten minste 350 leden van het Tweede Bataljon van het Duke of Lancasters Regiment werden ingezet om te assisteren bij de evacuatie van honderden mensen in regio’s waar de regenval zo heftig was, dat hun huizen en straten onderliepen.
Britse ministerie van Defensie/EPA
Zowel in het noorden van Engeland als in Schotland zijn wegen afgesloten wegens aanhoudend gevaar voor overstromingen en aardverschuivingen.
Ben Birchall/AP
Het graafschap Cumbria, waarin de stad Carlisle ligt, geldt als een van de gebieden waarin de meeste regen viel.
Paul Ellis/AFP
In de stad Kendal in Cumbria kwam een oudere man om het leven nadat hij in het water was gevallen. In totaal vielen er dit weekend twee doden.
Paul Ellis/AFP
Bevan van het Britse Milieu Agentschap: “Van tijd tot tijd zal de natuur ons dingen toewerpen die het systeem zullen overrompelen. Dat is wat hier is gebeurd."
Paul Ellis/AFP
Vorig jaar was het nog het zuidwesten van Groot-Brittannië dat door zware regenval werd getroffen. Door de schade die dat teweeg bracht, bleven delen van spoorwegverbindingen naar de rest van het land gedurende twee maanden gesloten.
Paul Ellis/AFP
Op verschillende plaatsen moesten bewoners met boten worden geëvacueerd nadat de straten waren overstroomd.
Britse ministerie van Defensie/AFP
Het is nog niet gedaan met de regen. Ook voor de komende dagen worden er in de nasleep van Desmond (zware) buien voorspeld in Noord-Engeland en Schotland.
Paul Ellis/AFP
In 2005 en 2009 werd de regio eerder getroffen door overstromingen.
Phil Noble/Reuters
Functionarissen hebben hun zorgen geuit dat zware regenvallen meer en meer frequent worden in sommige delen van het land.
Paul Ellis/AFP