Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Nieuwe president-directeur voor Shell Nederland

Marjan van Loon volgt Dick Benschop per januari op. Van Loon komt uit eigen Shell-gelederen.

Foto Jerry Lampen / ANP

Shell Nederland krijgt een nieuwe president-directeur. Marjan van Loon volgt per 1 januari aanstaande Dick Benschop op. Oud-politicus (PvdA) Benschop heeft sinds 2011 leiding gegeven aan Shell Nederland. Benschop gaat zich voortaan bezighouden met joint-ventures van Shell in het buitenland.

De 49-jarige Van Loon komt uit eigen Shell-gelederen. Sinds 2009 is zij medeverantwoordelijk geweest voor de ontwikkeling van de productie van LNG (vloeibaar gas), onder andere voor transportdoeleinden.

Overname

Vorige week werd bekend dat de voorgenomen overname van Shell van BG Group door de Australische autoriteiten is goedgekeurd. Eerder stemden de EU en Brazilië ook in met de deal van zo’n 60 miljard euro. Alleen China en de aandeelhouders moeten de plannen nog goedkeuren.

Shell heeft als gevolg van de deal ook voorgenomen te snijden in de kosten, meldde The Times, onder druk van de aandeelhouders en lage olieprijzen. Het bedrijf moet rond de 3,2 miljard euro bezuinigen. Daarbij zouden duizenden banen verloren kunnen gaan.