Na een jaar ziet het verlaten Verkeerspark er zo uit

De natuur heeft vrij spel in het attractiepark in Assen, dat vorig jaar werd gesloten.

Het verlaten Verkeerspark Assen. Foto screenshot YouTube/Ralph Denessen

Wie is er niet in het Verkeerspark geweest? Het attractiepark in Assen was dé plek waar kinderen hun rijbewijs konden halen. Maar sinds 2014 is het park gesloten, en heeft de natuur er vrij spel. Wat dat met de verlaten attracties doet is vastgelegd door een drone.

Ralph Denessen, de man die ook al eens een mooi filmpje maakte over het verlaten Land van Ooit, zocht contact met eigenaar Herman Jasper en de gemeente Assen om toegang te krijgen tot het niet vrij toegankelijke park. Het park van acht hectare groot staat in de verkoop en gaat dan vermoedelijk tegen de vlakte. Toen Denessen geen reactie kreeg, ging hij er uit zichzelf een kijkje nemen. Dit is wat hij er aantrof:

Verkeersles voor kinderen

Het park opende de deuren in 1957. Initiatiefnemer was politieagent Klaas Bos, die inspiratie opdeed toen hij een klein verkeerspark in Duitsland zag waar kinderen konden oefenen in het in die tijd steeds drukker wordende verkeer. Er werd een stichting opgericht die de opening van het Jeugdverkeerspark in de voormalige tuin van de gouverneur in Assen mogelijk maakte.

Sinds 1988 huist het park in een gebied vlakbij het circuit van de TT en kreeg het de naam Verkeerspark Assen. Er kwam een monorail, juniorkarts, een verkeerstoren en een circuit van een kilometer lang voor trapauto’s. In 2005 werd het verkozen tot dé schoolreisbestemming voor de provincies Groningen en Drenthe. Wie kijkt naar het promotiemateriaal van het park uit 2010 ziet dat het park toen nog dagelijks volstroomde met kinderen.

Jasper, eigenaar sinds 2010, wilde het park vorig jaar moderniseren, maar dat plan mislukte toen de provincie afzag van financiële steun. Sindsdien staat het in de verkoop. Mocht dat doorgaan, dan zijn er plannen om er een outletcentrum, een ijscomplex en TT Plaza neer te zetten.

    • Sam de Voogt