Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Messiah prachtvol, stralend en dramatisch bij Orkest van de 18de Eeuw

Geen oratorium zo geliefd om mee te zingen als Händels Messiah met het juichende Hallelujah! Meer dan duizend amateurzangers zongen zondag in het Amsterdamse Carré mee bij de Nederlandse Reisopera. Händel schreef de Christusbiografie in 1742 voor zo’n 20 koorzangers, in 1857 waren het er in Londen al 2.000, in Amerika soms wel 10.000. Alleen luisteren kan dezer dagen ook. Maarten Koningsberger coacht jong talent voor de hoogtepunten, zaterdag in de Amsterdamse Noorderkerk. Pieter Jan Leusink dirigeert Messiah deze maand vijftien keer. Hallelujah!

De Rotterdamse Doelen had zondag een totaal Messiah-evenement: ’s morgens uitleg, ’s middags repeteerden 220 amateurzangers mee. ’s Avonds volgde een kleinschalige uitvoering met het Orkest van de 18de Eeuw, Cappella Amsterdam (28 zangers) en de uitstekende solisten Rosemary Joshua, David Allsopp, Thomas Walker en David Wilson-Johnson. Bij eerdere concerten in Madrid zongen ook nog 700 amateurzangers mee.

Deze Messiah was prachtvol, stralend en dramatisch, zoals met een zeer gedetailleerd en expressief opgebouwde aria He was despised. Als toegift klonk, met de meezingers in de zaal, een extra indrukwekkende herhaling van het Hallelujah!