Meer racisme en antisemitisme geregistreerd

Toch daalt het totale aantal geregistreerde meldingen van racisme, antisemitisme en extreemrechts geweld.

Een cabin van de politie bij het Joods Historisch Museum en de Portugese Synagoge. Veel Joodse instellingen worden al langere tijd permanent bewaakt. Foto Koen van Weel / ANP

Het aantal geregistreerde racistische incidenten is vorig jaar fors toegenomen. Ten opzichte van 2013 steeg het aantal meldingen met 26 procent, heeft de Anne Frank Stichting bekendgemaakt op basis van een onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut. Ook werden meer antisemitische incidenten gemeld. Toch daalt het totale aantal geregistreerde meldingen van racisme, antisemitisme en extreemrechts geweld.

De onderzoekers telden 2.764 incidenten met een racistisch karakter in het registratiesysteem van de politie. In 2013 waren dat er nog 2.189. Van antisemitisme werd 76 keer melding gemaakt; vijftien keer meer dan het jaar ervoor. Het aantal incidenten met een extreemrechtse achtergrond steeg van 17 in 2013 naar 42 vorig jaar. Toch komt het totale aantal incidenten uit op 4.092, ruim vijf procent minder. Dat ligt aan de afname van het aantal “scheldincidenten” - van 2218 naar 1535.

Meer dan in het geval van racistisch geweld vindt antisemitisch geweld volgens de onderzoekers plaats in “politieke context”. Zo werd veel antisemitisme geregistreerd in de zomer van vorig jaar, tijdens het militaire conflict in de Gazastrook en het zuiden van Israël.

Volgens de Anne Frank Stichting zijn agenten discriminatiezaken beter gaan registreren. Nu heeft ook het Openbaar Ministerie aangegeven delicten met een discriminatoir karakter beter te registreren.

    • Laura Klompenhouwer