Letse premier stapt op na conflict binnen partij

Haar eigen christen-democratische partij Eenheid klaagde over haar ambtelijke leiderschapsstijl.

Latvia's Prime Minister Laimdota Straujuma listens during a news conference in Riga, Latvia, December 1, 2015. Straujuma on December 7, 2015 announced her resignation, local media reported. Picture taken December 1, 2015. Foto Ints Kalnins / Reuters

De Letse premier Laimdota Straujuma stapt op. Dat heeft ze aangekondigd na een vergadering met president Raimonds Vejonis, meldt persbureau Reuters.

Binnen de centrum-rechtse coalitie van Straujuma bestond ontevredenheid over haar manier van leiding geven. Haar eigen christen-democratische partij Eenheid klaagde over haar ambtelijke leiderschapsstijl. Tegelijkertijd werd ze volgens de Letse politiek analist Ivars Ijabs gewaardeerd voor de manier waarop ze de verschillende partijen in de coalitie bijeenhield.

Focus op veiligheid

President Vejonis riep de regerende coalitie op om op korte termijn een nieuwe premier naar voren te schuiven. “Dit is niet de tijd om lang te wachten. We moeten rekening houden met de escalatie van de veiligheidssituatie in Europa”, zei hij.

Sommige politici in de NAVO-lidstaat vrezen dat de Russischtalige minderheid kan worden opgeruid om de Baltische regio te destabiliseren. Rusland klaagt geregeld over de rechten van etnische Russen in Letland, Litouwen en Estland. Ruim een kwart van de Letse bevolking is Russischtalig. De overwinning van de centrum-rechtse coalitie ten koste van de pro-Russische partij tijdens de parlementsverkiezingen van vorig jaar gold als opluchting voor de buurlanden.

    • Laura Klompenhouwer