Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Kranten

IS-plan voor stichting van het kalifaat gelekt

Uit de stukken blijkt opnieuw op welke manier de beweging een staat wil inrichten.

Het IS-document is gelekt aan The Guardian.
Het IS-document is gelekt aan The Guardian. Screenshot

De Britse krant The Guardian heeft plannen van Islamitische Staat in handen gekregen voor de bestuurlijke inrichting van het kalifaat, dat de terreurbeweging probeert te stichten in Syrië en Irak. In het document wordt uiteengezet welke overheidsinstanties nodig zijn, hoe de financiën geregeld moeten worden en op welke manier het kalifaat economisch zelfstandig kan worden.

Het document werd volgens de krant geschreven in oktober vorig jaar en heeft de titel “Uitgangspunten voor het bestuur van de Islamitische Staat”. Over de manier waarop de beweging nu een gebied ter grootte van Zwitserland bestuurt, was al vrij veel bekend. Nieuwe informatie is in het document van The Guardian dan ook niet te lezen, zegt Midden-Oostenredacteur Toon Beemsterboer:

“Het onderstreept nog eens de rudimentaire staatsstructuur die IS heeft opgezet om de zaken in het kalifaat te regelen.”

Het door IS zelfverklaarde kalifaat in Syrië en Irak is onderverdeeld in provincies en districten. Ieder district wordt bestuurd door een lokale ‘emir’, was eerder te lezen in nrc.next. Alledaagse zaken als afvalinzameling zijn vaak slecht geregeld. Medicijnen zijn moeilijk verkrijgbaar, op veel plekken is maar een paar uur per dag stroom en het kalifaat heeft een op plundering, afpersing en illegale verkoop van olie en gas gebaseerde oorlogseconomie.