In beeld

In duel met windkracht zeven

Hoewel windkracht 7 voor de meeste fietsliefhebbers reden is om thuis te blijven, was het voor zo’n 275 mensen zondag juist reden voor een wedstrijdje. Zij streden om de nationale titel tegenwindfietsen. Het was de derde editie van het NK tegenwindfietsen, een race van 8,5 kilometer over de Oosterscheldekering, in Zeeland.
Een deelnemer gaat van start in de derde editie van het NK tegenwindfietsen, een race van 8,5 kilometer over de Oosterscheldekering,
Rien Zilvold
Voorwaarde voor de wedstrijd is dat er minimaal windkracht 7 staat. Iedereen doet mee op een stadsfiets zonder versnellingen, met terugtraprem.
Rien Zilvold
Het kampioenschap begon als grap; inmiddels doen er circa 275 mensen mee waarvan de meeste deelnemers getrainde wielrenners zijn.
Rien Zilvold
Er is geen vaste datum voor het NK tegenwindfietsen, de organisatie is immers afhankelijk van het weer. Het evenement moet daarom in zeer korte tijd georganiseerd worden. Als er voor over drie dagen minimaal windkracht 7 wordt voorspeld, wordt een oproep op Facebook geplaatst. Op z’n Zeeuws: ‘We kriehen sturm!’.
Rien Zilvold
Het is door de omstandigheden niet echt een wedstrijd die aantrekkelijk is voor publiek.
Bas Czerwinski / ANP
De deelnemers denken alleen aan het gevecht tegen de wind. Op het parcours geen plek waar je kunt schuilen, geen team dat je uit de wind kan fietsen.
Rien Zilvold
De snelste tijd werd tijdens de eerste editie in 2013 neergezet door Bart Brentjens, de olympisch kampioen mountainbike van 1996: 17,54 minuut, bij windkracht 5 – de voorspelling van windkracht 7 kwam toen niet uit.
Rien Zilvold
Een deelnemer aan het NK vecht tegen de wind op de Oosterscheldekering in Zeeland.
Rien Zilvold
Rien Zilvold
Rien Zilvold
Rien Zilvold