Hockeyers missen podium na chaos tegen India

De Nederlandse hockeymannen vertrekken met een kater uit India. De ploeg van bondscoach Max Caldas verspeelde gisteren in Raipur in de strijd om het brons een 2-0 voorsprong tegen het gastland, dat uiteindelijk na shootouts op het podium terecht kwam. De wedstrijd was in reguliere speeltijd in 5-5 geëindigd.

Geen eremetaal dus voor de ploeg van Caldas, die in India aantrad met een aantal jonge talenten. Voor rust leek er niets aan de hand, toen Nederland een 2-0 voorsprong had genomen door treffers van Mirco Pruyser en Niek van der Schoot. In het vierde kwart liep het vanuit Nederlands oogpunt volledig uit de hand, toen de Indiase ploeg van bondscoach Roelant Oltmans langszij kwam en uitliep naar 5-3.

Mink van der Weerden hield (drie goals) Nederland in de wedstrijd, maar met de shootouts ging het alsnog mis voor de ploeg van Caldas, die sprak van „totale chaos”. „We hebben terecht verloren, want we gaven het zelf weg”, zei hij tegenover hockey.nl. „Het is een wijze les richting de Spelen. We hadden het zó onder controle in de eerste helft dat de urgentie om elke kans echt af te maken een beetje verdween. Het werd heel ongeorganiseerd.”

De eindzege in Raipur ging naar Australië. De wereldkampioen versloeg gisteren in de finale België met 2-1. Australië had vrijdag in de halve finales Nederland uitgeschakeld (3-2).