Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Het verhaal achter die ene hit die je absoluut gehoord hebt

Mediaredacteur Peter Zantingh raadt iedereen week een goede podcast-aflevering aan.

pvdw_logo_middelgroot
Bij Tubthumping van de Britse band Chumbawamba (je kent het wel: “I get knocked down, but I get up again”) denk ik altijd meteen aan FIFA 98. Dat was het eerste voetbalspel dat ik fanatiek speelde. Het zag er voor zijn tijd geweldig uit. Je kon op het veld spelen, maar ook in de zaal. En het was het spel in de aanloop naar het WK van 1998, dus het allerleukst was het om een voetbaldwerg als Vanuatu te ‘zijn’ en dat land naar de wereldtitel te leiden.

En als je het spel opstartte, klonk dat liedje.

Het zou kunnen dat ik afdwaal. Tubthumping dus. Het tweede waar ik bij dat liedje aan denk, is dat het gedraaid werd bij het CDA op de verkiezingsavond in 2012 - wat een beetje was alsof je Ome Roderick uit Reimerswaal de F-side had uitgenodigd op zijn verjaardag.

En het derde wat ik denk: o ja, Chumbawamba. Eendagsvlieg.

De podcast Surprisingly Awesome stelt zich als doel elke week iets fascinerends te vertellen over iets wat heel erg saai lijkt. Wat is er bijvoorbeeld interessant aan schimmel? Of aan beton? Een leuk idee, al zijn de twee presentatoren, Adam Davidson en Adam McKay, er nog niet. Waar Mystery Show meteen in topvorm was (en zijn kruit snel verschoot), is Surprisingly Awesome een maand na de start de minste van de vier shows die podcast-netwerk Gimlet maakt. De hosts klinken te veel als twee knorrepotten en het ontbreekt aan een eigen geluid.

Dat gezegd hebbende: de meest recente aflevering, over Tubthumping dus, is erg vermakelijk. Want er zit veel meer achter dat simpel klinkende nummer dat je aan het eind van de vorige eeuw een paar maanden lang elke dag op de radio hoorde en daarna weer vergat. Chumbawamba vond zijn roots in de jaren-80-punkbeweging en kwam op voor de Britse arbeidersklasse. Verzet tegen Margareth Thatcher en alles waar zij voor stond was zo ongeveer het bestaansrecht. Maar toen punkmuziek niet het grote publiek bereikte dat nodig was om de boodschap over te brengen, werd, zou je kunnen zeggen, de muzikale ziel verkocht. Met Tubthumping, over een working class hero met een kop vol drank, als ultieme protestsong voor het mainstream-publiek.

Adam en Adam spraken met bandleden en historici over het verhaal achter de hit.

Overigens, ik maak deze rubriek voor wie al regelmatig podcasts luistert, maar wil je zeker niet uitsluiten als je nu wil beginnen. Daarom een tip: als je een iPhone hebt, kun je podcasts luisteren met de standaard-app die daarop staat voorgeïnstalleerd. Dat is echter niet zo’n goeie. Pocket Casts en Acast zijn vele malen beter - en ook te downloaden op Android-apparaten. Overcast (alleen Apple) is een andere uitstekende app om podcasts mee te luisteren.

Tips voor podcasts die ik moet luisteren? @pzantingh / p.zantingh@nrc.nl.