Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

Geroofde schilderijen Westfries Museum in Oekraïne

De werken van Hollandse meesters zouden in handen zijn gevallen van een ultranationalistische strijdgroep.

Conservator Karel de Jong van het Westfries Museum in Hoorn gaf in januari 2005 uitleg bij een lijst waarin een foto van het gestolen schilderij 'Gezicht op de haven van Hoorn van Jan Claesz Rietschoof uit anno 1712'.
Conservator Karel de Jong van het Westfries Museum in Hoorn gaf in januari 2005 uitleg bij een lijst waarin een foto van het gestolen schilderij 'Gezicht op de haven van Hoorn van Jan Claesz Rietschoof uit anno 1712'. Foto Marcel Antonisse / ANP

Schilderijen die ruim tien jaar geleden zijn gestolen uit het Westfries Museum in Hoorn, blijken zich in Oekraïne te bevinden. De werken van Hollandse meesters zouden in handen zijn gevallen van een ultranationalistische strijdgroep, bevestigt een gemeentewoordvoerder na berichtgeving van De Telegraaf maandagochtend.

Alle pogingen om de werken terug te krijgen, zijn tot nu toe op niets uitgelopen, zegt de woordvoerder. Daarom zoekt het museum nu de publiciteit. De militie claimt alle 24 geroofde werken in bezit te hebben en zou deze aan anderen aanbieden. Daardoor dreigt de collectie uiteen te vallen.

Speelbal in schandaal

Uit nader onderzoek zou bovendien zijn gebleken dat het Oekraïense vrijwilligersbataljon contact onderhoudt met invloedrijke Oekraïners. Zo zou de roofkunst een “speelbal” zijn geworden in een politiek machtsspel.

De waarde van de buit bedroeg destijds ongeveer tien miljoen euro, maar wordt nu veel lager geschat. Het museum is geschrokken van de slechte staat waarin de schilderijen zijn teruggevonden, zei Ad Geerdink maandagochtend tijdens een persconferentie. Door de schade zijn ze nu maximaal een half miljoen euro waard. De militie wilde in eerste instantie echter vijftig miljoen euro hebben. Het museum schakelde Arthur Brand, gespecialiseerd in onderzoek naar kunstcriminaliteit, in om met de huidige bezitters in gesprek te gaan.

Volg de persconferentie via de tweets van chef van de kunstredactie Paul Steenhuis:

Twitter avatar wbpsteenhuis paul steenhuis Minister Koenders heeft West-Friese roofkunst in Oekraïne aangekaart na mislukte onderhandelingen
Twitter avatar wbpsteenhuis paul steenhuis Brand: ook voormalige chef geheime dienst Oekraïne betrokken bij roofkunst Hoorn
Twitter avatar wbpsteenhuis paul steenhuis Brand: we kregen steeds minder kunstwerken aangeboden. De werken worden ook in landen als Kazachstan aangeboden

Onder de geroofde schilderijen zijn werken van Jan van Goyen (Landschap met boerenkar, 1632), Jacob Waben, Matthias Withoos, Jan Rietschoof, Jan Linsen en Herman Hengstenburgh. Verder werden zeventig stukken gebruikszilver en kerkzilver meegenomen. De gestolen schilderijen maakten deel uit van een tentoonstelling die speciaal was geënt op Hoorn en omstreken en worden door het museum gezien als het hart van de zeventiende- en achttiende-eeuwse collectie.