Versterkingen zijn echt noodzaak voor Cambuur na weer een nederlaag, tegen Willem II

„Ik wil niet depressief worden van die vragen van jullie, sodemieter op.” Cambuur-trainer Henk de Jong was na de nederlaag gisteren tegen Willem II (3-0) wel klaar met de vragen over zijn positie als trainer.

Eerst tegenover de camera’s van de NOS en later ook bij Foxsports: „Ik moet elke week die vragen beantwoorden. Ik denk dat ik daar depressief van word, en niet van het voetbal.”

Cambuur Leeuwarden, vorig seizoen keurig geëindigd als de nummer 12 van de eredivisie. Al was die eindstand vooral te danken aan de sterke eerste seizoenshelft. De neergang begon al in de tweede seizoenshelft met 15 punten uit 17 wedstrijden. Dit seizoen heeft de ploeg als enige in de eredivisie nog niet gewonnen en kreeg het de meeste tegentreffers. Na de nederlaag tegen De Graafschap (2-3) wijzigde De Jong zijn ploeg, deels gedwongen door schorsingen en blessures, op zes plekken. Het voornaamste probleem is na de nederlaag tegen Willem II wel duidelijk: alle tegentreffers vielen uit standaardsituaties. Bij de eerste treffer zagen alle Cambuur-spelers Willem II-verdediger Guus Joppen over het hoofd die bijna vanaf de achterlijn raak mocht koppen. „Elke corner en elke verre ingooi is bij ons een probleem. En dat zal in de laatste twee wedstrijden voor de winterstop ook wel zo zijn”, zei De Jong na afloop. Versterkingen in de winterstop zijn noodzakelijk, zag hij ook. Het is afwachten hoeveel er mogelijk is. Weliswaar boekte Cambuur het afgelopen seizoen een winst van ruim 5 ton, het negatief vermogen van de club is nog altijd ruim 2 miljoen euro. (NRC)