Versterkingen noodzakelijk bij Cambuur

„Ik wil niet depressief worden van die vragen van jullie, sodemieter op.” Cambuur-trainer Henk de Jong was na de nederlaag gisteren tegen Willem II (3-0) wel klaar met de vragen over zijn positie als trainer.

Eerst tegenover de camera’s van de NOS en later ook bij Fox Sports: „Ik moet elke week die vragen beantwoorden. Ik denk dat ik daar depressief van word, en niet van het voetbal.”

Cambuur Leeuwarden, vorig seizoen nog de keurige nummer 12 van de eredivisie. Die eindstand vooral te danken aan de sterke eerste seizoenshelft. De neergang begon al in de tweede seizoenshelft met 15 punten uit 17 wedstrijden. Dit seizoen wist de ploeg als enige in de eredivisie nog niet te winnen en kreeg het de meeste tegentreffers. Na de nederlaag tegen De Graafschap (2-3) wijzigde De Jong zijn ploeg, deels gedwongen door schorsingen en blessures, op zes plekken. Het voornaamste probleem is na de nederlaag tegen Willem II wel duidelijk: alle tegentreffers vielen uit standaardsituaties. Bij de eerste treffer zagen alle spelers Willem II-verdediger Guus Joppen over het hoofd die bijna vanaf de achterlijn raak mocht koppen. „Elke corner en elke verre ingooi is bij ons een probleem,” zei De Jong na afloop. Versterkingen in de winterstop zijn noodzakelijk. Het is afwachten hoeveel er mogelijk is. Weliswaar boekte Cambuur het afgelopen seizoen een winst van ruim 5 ton, het negatief vermogen van de club is nog altijd ruim 2 miljoen euro. (NRC)