Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Eerste code rood in Beijing vanwege smog

Code rood betekent geen bouwwerkzaamheden, scholen sluiten en er gelden restricties voor voertuigen.

Een meisje draagt een masker tegen de vervuilende lucht in de Chinese hoofdstad Beijing.
Een meisje draagt een masker tegen de vervuilende lucht in de Chinese hoofdstad Beijing. Foto How Hwee Young/EPA

Het bestuur van de Chinese hoofdstad Beijing heeft maandag voor het eerst code rood, het hoogste smogalarm, afgekondigd vanwege zware smog die de stad dinsdag tot en met donderdag zal omhullen.

Volgens Reuters staat op de website van de stad dat een code rood inhoudt dat er geen bouwwerkzaamheden of publieke bijeenkomsten in de buitenlucht zullen plaatsvinden en worden scholen dringend verzocht de deuren te sluiten. Ook betekent de aankondiging dat er restricties zullen gelden voor auto’s; de ene dag mogen alleen auto’s met even nummerborden de weg op, de andere dag alleen die met oneven kentekens.

Twitter avatar XHNews China Xinhua News #Beijing issues first red alert for heavy #smog. Odd-even car ban imposed; schools suspended https://t.co/F3ZNU0Mvyg

De code rood is afgekondigd van dinsdagochtend 07.00 uur tot donderdagavond 00.00 uur. Het zicht zal naar verwachting niet meer dan één kilometer zijn.

‘Niemand kan om vervuiling heen’

Het is de zwaarste waarschuwing sinds Beijing een aantal jaar geleden een viertrapssysteem - blauw, geel, oranje, rood - heeft ingesteld. Volgens metingen is de concentratie van fijnstof in de lucht gestegen naar 300 microgram per kubieke meter, terwijl volgens de Wereldgezondheidsorganisatie maximaal 25 microgram is toegestaan. Het kan nog erger, schreef correspondent Oscar Garschagen in een eerder stuk:

“Beijing en de meeste steden in het noorden en midden van China zijn levensgevaarlijke oorden geworden. Bijna de helft van een willekeurige maand zijn metropolen als Beijing, Jilin, Tianjin en Changchun gehuld in een deken van kankerverwekkend zwartgeel fijnstof.”

“Dat het erger kan, merkten de 11 miljoen inwoners van provinciale hoofdstad Harbin, want daar wordt de WHO-norm 50 maal overschreden. De ziekenhuizen in deze steden hebben het aantal kankergevallen in de afgelopen vijf jaar met 60 procent zien stijgen. Op slechte dagen kunnen ze de patiënten met ademhalingsproblemen niet verwerken. Noord-Chinezen leven gemiddeld 7 jaar korter dan Zuid-Chinezen.”

Vollgens Garschagen kan “niemand om de vervuiling in China heen”:

“Iedereen weet dat de luchtvervuiling wordt veroorzaakt door de industrialisatie, urbanisatie, de autogekte en de fixatie op hoge groeicijfers.”

Het is de tweede keer deze maand dat de Chinese hoofdstad wordt geplaagd door hevige smog. Vorige week werd er code oranje afgekondigd. Dat leidde volgens Reuters tot kritiek onder de plaatselijke bevolking, die zich online afvroeg wat er nodig was voor het hoogste smogalarm.

Bekijk ook onze In beeld over de smog in Beijing: