Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Televisie

2Doc: Little Angels

De Joodse Omroep herhaalt de bejubelde documentaire Little Angels van Marco Niemeijer. De film die in oktober de Prix Europa won voor beste tv-documentaire, mag gelukkig in de herkansing op een goed tijdstip op NPO 2. Little Angels gaat over de relatie tussen Enny (stiefoma van Niemeijer) en haar dochter (en Niemeijers tante) Tascha. Hun relatie werd gedomineerd door het verlies van Enny’s eerste twee dochters. Glenda en Myrna (‘mijn engeltjes’) stierven in Auschwitz. Begin jaren vijftig emigreerde Enny en haar man naar New York. Hij stierf jong, maar Niemeijer zocht Enny nog graag op. Twee jaar na de dood van Enny, gaat de regisseur op bezoek bij Tascha in New York. Daar vertelt ze over de gevolgen van haar moeders trauma. Tascha kreeg dagelijks te horen dat ze een gebrek aan begrip had voor het lijden van haar moeder. NRC noemde de film eerder een fascinerend, subtiel gedoseerd portret van een secundair oorlogstrauma. Met deze uitzending neemt de Joodse Omroep (JO) afscheid van de nationale tv. Net als alle religieuze omroepen verdwijnt de JO uit het bestel. De Joodse programmering krijgt een plek bij de EO.