Deze man woont in een vliegtuig - ‘De cockpit is een fijne plek om te lezen’

Deze gepensioneerde Amerikaan woont in een Boeing 727-200.

Bruce Campbell veegt de herfstbladeren van de vleugels van zijn huis. Screenshot uit 'A Home Fit for the Sky'

Op een open plek in een bos in het Amerikaanse Oregon staat een vliegtuig: je zou er zo een scène voor de tv-serie Lost kunnen opnemen. Toch is dit geen filmset. Via een opklapbare trap bereik je de voordeur van het huis van Bruce Campbell. Deze gepensioneerde Amerikaan woont in een Boeing 727-200.

In 1999 kocht hij het afgekeurde toestel voor 100.000 dollar. Campbell gaf nog eens 120.000 dollar uit aan vervoer, onderhoud en renovatie. Zo verving hij de originele vloer door transparante tegels, waardoor de constructie van het toestel en de bedrading goed zichtbaar zijn.

Campbell snapt niet waarom mensen het gek vinden dat hij in een vliegtuig woont. “Jets zijn vliegende huizen”, zegt hij dan. De cockpit is een fijne plek om een boek te lezen, de vleugels vormen een goed terras en de ruimte eronder ziet hij als een overdekte veranda. In totaal heeft hij 324 vierkante meter tot zijn beschikking. In dit korte filmpje (2 minuten) geeft hij een rondleiding langs zijn slaapbank, de primitieve douche, de opbergruimte in de pantry en zijn werktafel met ladenkastjes en stapels potloden.

Ten opzichte van een huis ziet Campbell alleen maar voordelen: mooi design, high-tech, goede kwaliteit materialen, bestand tegen windstoten en ander onguur weer, brandwerend en bijzonder veilig. Daarbij is het speelgoed, schrijft Campbell op zijn website:

“Overal knopjes, gadgets, coole interieurverlichting, gave buitenlampen, een strak en glimmend uiterlijk, titaniumbuizen. Hier wonen is een constant avontuur.”

    • Carlijn Vis